08-06-2016 10:15 | Door: Fitria Jelyta

Zorgverzekeraars Zilveren Kruis, Menzis en CZ investeren € 6,8 mln om samen met de Nierstichting een draagbare kunstnier te ontwikkelen. Dit moet de levenskwaliteit van patiënten met nierziekte verbeteren.

Het draagbare hemodialyse apparaat is klein en licht van gewicht, waardoor patiënten gemakkelijk thuis kunnen blijven voor een dialyse en het apparaat zelfs mee op reis kunnen nemen. Volgens de Nierstichting biedt de draagbare kunstnier ook veel keuzevrijheid. Zo kunnen de arts en patiënt ervoor kiezen om een korte, langdurige of frequentere dialyse uit te voeren op een plaats en tijd die de patiënt zelf kan bepalen.

Daling van de behandelkosten

“Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert”, zegt Tom Oostrom, directeur van Nierstichting.“Bovendien zorgt een toename van patiënten die thuis dialyseren voor een daling van de behandelkosten in vergelijking met dialyse in een kliniek.”

Naast de investering van € 6,8 mln voor de doorontwikkeling van het apparaat, dragen de zorgverzekeraars bij aan het project met hun kennis en expertise. Het consortium verwacht een prototype van het apparaat in 2017 te laten testen door een kleine groep patiënten in een klinische setting.

Wearable

In de Verenigde Staten hebben wetenschappers van de University of Washington een draagbare kunstnier getest op zeven patiënten. Hieruit blijkt dat de wearable net zo goed functioneert als de apparatuur die ziekenhuizen gebruiken bij dialyses.

De draagbare kunstnier bleek afvalstoffen in het bloed als ureum, creatinine, en fosfor effectief te verwijderen. Ook verwijdert de wearable overtollig water en zout uit het lichaam. In tegenstelling tot de traditionele dialysemethode, hoeven patiënten met het draagbare apparaat minder rekening te houden met wat ze eten.

Implanteerbare kunstnier

Eerder hebben Amerikaanse wetenschappers van de Vanderbilt University een implanteerbare kunstnier ontwikkeld uit siliconen microchipfilters en levende niercellen. De onderzoekers willen de kunstnier net zo groot maken als een colablikje. Het hart van de patiënt moet de kunstnier bedienen. Volgens de wetenschappers wordt het apparaat buiten het bereik van de immuunrespons in het lichaam geïmplanteerd, waardoor het lichaam de kunstnier niet afweert. 

Bron: Nierstichting, University of Washington | Foto: Melissa, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)