14-06-2016 12:20 | Door: Fitria Jelyta

De Nederlandse tak van elektronicaonderneming Thales start een pilotproject om een app te testen, die zorg op afstand voor patiënten met hart- en vaatziekten verbetert.

Dat schrijft de website Skipr. Het pilotproject iMediSense bestaat uit een smartphone-app en meetapparatuur, zoals een bloeddrukmeter. Het systeem beschikt verder over een polsband met sensoren die automatisch afwijkingen in de hartslag registreren. Patiënten met hart- en vaatziekten kunnen gebruikmaken van het systeem om hun gezondheid actief bij te houden.

Chatten met de cardioloog

De gezondheidsdata die de smartphone-app en meetapparatuur verzamelen, worden vervolgens opgeslagen in een centrale, beveiligde server. Hierin kan de behandelende cardioloog en verpleegkundige inzicht krijgen in de gezondheid van de patiënten en tijdig ingrijpen bij mogelijke afwijkingen of veranderingen in de gezondheid.

Op die manier verbetert het systeem zorg op afstand, waardoor hartpatiënten minder vaak en minder snel naar het ziekenhuis hoeven ter controle. “Als de gegevens die een patiënt over zijn gezondheid doorgeeft buiten een bepaalde bandbreedte vallen, hoeft hij niet direct langs te gaan, maar kan de verpleegkundige of cardioloog contact met hem opnemen door bijvoorbeeld te chatten”, zegt Andy Swiebel van Thales Nederland tegen Skipr.

Testen

Thales ontwikkelde het iMediSense-systeem in samenwerking met Ziekenhuisgroep Twente (ZGT), zorgverzekeraar Menzis, Universiteit Twente en telecombedrijf Vodafone. Bij ZGT gaan 25 patiënten in het komende half jaar de app en meetapparatuur testen. In dit pilotproject zijn de patiënten rechtstreeks verbonden met verpleegkundigen van de cardiologieafdeling in de ZGT.

In dit pilotproject zegt Thales de app en de gebruiksinterface verder te ontwikkelen en de informatie uitwisseling te beveiligen. Voor de mobiele verbindingen is Vodafone verantwoordelijk. Bij gebleken succes zegt Menzis de telemonitoring-oplossing verder toe te passen in andere ziekenhuizen en bij patiënten met andere aandoeningen. 

Bron: Skipr, Tubantia | Foto: Nicola, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)