15-06-2016 09:30 | Door: Fitria Jelyta

Een voedingsconcept van het bedrijf Huuskes laat patiënten in het onlangs geopende Medisch Spectrum Twente (MST) zelf de regie nemen in de maaltijdkeuze. Bovendien vermindert het concept de voedselverspilling.

In het voedingsconcept van Huuskes maken patiënten gebruik van een tablet om maaltijden te kiezen die op dezelfde dag worden geconsumeerd. Hierdoor kan de patiënt zelf bepalen wat, waar en wanneer hij eet. Volgens het bedrijf wordt het concept goed door de patiënten ontvangen en draagt het bij aan een vermindering van de voedselverspilling.

“Het uitgangspunt van ons nieuwe voedingsconcept is de vraag hoe we zoveel mogelijk regie bij de patiënt kunnen houden”, zegt Michiel Klatte, bedrijfskundige manager bij MST. “Omdat de bereiding van de maaltijden plaatsvindt in decentrale afdelingskeukens is de tijd tussen bestellen en consumptie erg kort; hierdoor kan de maaltijdkeuze van de patiënt nog beter worden afgestemd op zijn of haar behoefte van dat moment.”

Maaltijdbestelsysteem

Voor het voedingsconcept maakt MST gebruik van het maaltijdbestelsysteem Culicart, dat via Huuskes wordt afgenomen. Hiermee kon MST direct starten met een volledig ingevuld systeem, waarin alle diëten van patiënten zijn geïntegreerd. Zo kunnen patiënten met een bepaald dieet alleen maaltijden en producten op de tablet zien die zij ook daadwerkelijk mogen nuttigen.

Meest optimaal

Het voedingsconcept van Huuskes blijkt uit een landelijke inventarisatie een van de meest optimale voedingsconcepten van Nederland te zijn. In het onderzoek dat door de Stuurgroep Ondervoeding werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, hebben 96 procent van de Nederlandse ziekenhuizen deelgenomen.

Het onderzoek kijkt naar het aantal eetmomenten, de gebruiksvriendelijkheid van het bestelsysteem, het aantal menuopties, de aandacht voor ondervoeding en de voedingswaarde van het verstrekte eten. Na het voedingsconcept van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, kwam het concept van MST het meest overeen met de ideale situatie, gevolgd door het IJsselland ziekenhuis in Capelle aan de IJssel. 

Bron: Huuskes | Foto: Ted Eytan, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)