23-07-2013 12:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA subsidieert een onderzoek naar geo-engineering. Deze wetenschap zoekt uit hoe de mens door actief ingrijpen op de aarde het klimaat kan veranderen.

Het onderzoek, dat $630.000 (€480.000) gaat kosten, wordt uitgevoerd door de National Academy of Sciences (NAS). Naast de CIA sponsoren ook de National Oceanic and Atmospheric Administration en ruimtevaartorganisatie NASA het project.

Het doel van het onderzoek is om een aantal geo-engineering-methoden technisch te evalueren om te bepalen welke methoden uitvoerbaar zijn en wat de risico's zijn.

Mensen die actief ingrijpen op weer- en klimaatsystemen: het klinkt als science fiction. Toch wordt het nu al gedaan. Zo wilden de Chinezen dat het bij de Olympische Spelen in Beijing in 2008 droog zou blijven. Daarom manipuleerden ze de wolken zo, dat ze al leeg regenden vóórdat ze over het Olympisch stadion dreven.

De aarde afkoelen

Ook op grotere schaal denken wetenschappers na over het beheersen van het klimaat. Zo zouden mensen deeltjes in de stratosfeer kunnen verspreiden die het zonlicht weerkaatsen. Met behulp van dit zogenaamde Solar Radiation Management zou de opwarming van de aarde kunnen worden afgeremd of zelfs ongedaan gemaakt kunnen worden. Solar Radiation Management is één van de technieken die in het project van de NAS onderzocht gaan worden.

Volgens de onderzoekers is de CIA geïnteresseerd in geo-engeneering omdat het relatief goedkoop en effectief is. Daardoor kunnen volgens de onderzoekers andere landen of zelfs rijke individuen gemakkelijk veranderingen aanbrengen in het klimaat, wat een bedreiging kan zijn voor de nationale veiligheid.

Die bewering wordt ondersteund door de verklaring van CIA-woordvoerder Edward Price: 'Het is logisch dat de CIA samenwerkt met wetenschappers om klimaatverandering beter te begrijpen en de gevolgen voor de nationale veiligheid te kunnen inschatten.' Overigens weigerde hij te bevestigen dat de CIA de studie subsidieert.

Bron: Trouw

Foto:  NASA Goddard Photo and Video via Flickr.com