16-06-2016 07:40 | Door: Fitria Jelyta

De draagbare glucosemeter Freestyle Libre van zorgorganisatie Abbott voorkomt een te lage bloedsuikerspiegel bij diabetespatiënten door de bloedsuiker continu te meten. Hiervoor hoeven patiënten geen bloed te prikken.

Dat blijkt uit klinisch onderzoek dat de Amerikaanse zorgorganisatie in samenwerking met het Zweedse Karolinska Institutet heeft uitgevoerd. In Nederland is het Freestyle Libre-systeem van Abbott al sinds 2014 verkrijgbaar. De glucosemonitor bestaat uit een reader en sensor, die de bloedsuikerspiegel elke minuut meet via een draadje dat net onder de huid reikt.

De sensor wordt door een zelfklevende laag op zijn plaats gehouden en kan tot veertien dagen lang op de achterkant van de bovenarm worden gedragen. Door de sensor te scannen met behulp van de reader, verkrijgen diabetespatiënten binnen een seconde de bloedsuikermeting. Uit de onlangs gepubliceerde onderzoeksresultaten blijkt dat diabetespatiënten met het Freestyle Libre-apparaat vaker een glucosemeting uitvoeren.

Patiënten met diabetes meten met Freestyle Libre gemiddeld tot vijftien keer per dag de bloedsuikerspiegel.

Levensbedreigend

Doordat het systeem geen bloedprik vereist, zoals bij de traditionele glucosemeters het geval is, meten patiënten met diabetes gemiddeld tot vijftien keer per dag de bloedsuikerspiegel. Hierdoor is de tijd dat diabetici in hypoglycemie verkeren, waarbij ze onwel worden als gevolg van een te lage bloedsuikerspiegel, met 38 procent gedaald. Daarnaast neemt de kans op een levensbedreigende vorm van hypoglycemie met 50 procent af door gebruik van de draagbare glucosemeter van Abbott.

“Hypoglycemie is de belangrijkste reden waarom patiënten met diabetes de glucosespiegel optimaal moeten monitoren”, zegt Prof. Jan Bolinder hoofdonderzoeker bij de Karolinska Institutet. “Bovendien kan hypoglycemie niet alleen leiden tot fatale gevolgen, maar kan het ook de kosten in gezondheidszorg aanzienlijk verhogen.”

Slimme pleister

Eerder ontwikkelden onderzoekers van de Amerikaanse University of North Carolina (UNC) en North Carolina State University (NC State) een slimme pleister, die insuline bij diabetici pijnloos kan toedienen via micronaalden en levende cellen.

Wanneer de werking van de pleister vermindert, kunnen gebruikers een tweede pleister inzetten die het bloedsuikerspiegelgehalte tot twintig uur in balans houdt. Hierbij wordt de dosis insuline niet verhoogd, waardoor patiënten geen risico lopen op hypoglycemie. 

Bron: Abbott | Foto: Alden Chadwick, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)