19-06-2016 10:20 | Door: Fitria Jelyta

Door gebruik te maken van de halfgeleidertechniek CMOS, moet de elektronische neus voor onder meer de zorgsector, sneller op de markt worden gebracht.

Dat stellen de wetenschappers van de Amerikaanse University of Texas at Dallas (UT Dallas). De bestaande CMOS-techniek wordt veel toegepast in de productie van smartphones, tablets en andere digitale apparatuur. Met deze halfgeleidertechniek hebben de wetenschappers een elektronische neus ontwikkeld, die toegankelijk is voor gebruik en breed toepasbaar is in verschillende sectoren.

Zo zou de elektronische neus verschillende ziektes kunnen diagnosticeren aan de hand van de bloedwaarden die ook in de adem te vinden zijn. Volgens de wetenschappers kan de e-neus resultaten verkrijgen die een bloedonderzoek oplevert, zonder daarvoor bloed af te nemen.

Prototype

“We hebben aangetoond dat je een betaalbare elektronische neus kunt maken die veel verschillende geuren kan aangeven”, zegt Dr. Navneet Sharma, hoofdonderzoeker bij UT Dallas. “Als je iets ruikt, spoor je verschillende chemische moleculen in de lucht. Een elektronische neus doet dat ook, maar dan met microgolfspectroscopie.” In dit onderzoek zijn ook de concerns Semiconductor Research Corporation (SCR), Texas Instruments en Samsung Global Research Outreach betrokken.

De onderzoeker ziet ook kansen om de e-neus in te zetten in de industriële omgeving, waarbij chemische deeltjes in de lucht kan worden aangetoond. Een toepassing in het huishouden zou volgens de wetenschappers ook niet misstaan. Naar verwachting wordt een eerste prototype in 2018 getest.

Meer toepassingen voor de e-neus

Eerder hebben Britse wetenschappers een elektronische neus ontwikkeld die blaas- en prostaatkanker kan opsporen. Deze patiëntvriendelijke methode moet leiden tot verbeterde behandelingen tegen de ziekte. In Nederland hebben onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC) de e-neus ontwikkeld om longziektes als astma en chronische longziekte (COPD) op te sporen.

Andere toepassingen van de elektronische neus zijn de kwaliteit van voedselproducten te detecteren en het opsporen van ongezonde lucht en gevaarlijke gassen in de scheepvaart

Bron: UT Dallas | Foto: UT Dallas (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)