21-06-2016 09:15 | Door: Fitria Jelyta

Tien studenten van de Britse University of Cambridge hebben een draadloos sensorsysteem ontwikkeld, dat de zorg op afstand voor ouderen verbetert. Dit maakt het voor senioren mogelijk om langer zelfstandig te wonen.

De sensortechnologie bestaat uit een deursensor, gebruiksmonitor, valdetector, een sensor die centraal in het huis wordt geïnstalleerd en communicatiesystemen die de locatie van de gebruiker in het huis precies weergeven. Het innovatieve systeem van de studenten maakt geen gebruik van camera’s. Wel zijn bewegings- en geluidssensoren in het huis aanwezig om de activiteiten van de hulpbehoevende senioren bij te houden.

“We hebben een vangnet ontwikkeld om ouderen zo lang mogelijk in hun eigen huizen te laten wonen, terwijl ze ook verbonden blijven met hun vrienden en familie”, zegt Josephine Huges, een van de ontwikkelaars van het systeem. Door de sensortechnologie in een open platform te ontwikkelen, zeggen de studenten toekomstige innovaties en aanvullingen te faciliteren voor het verbeteren van ouderenzorg op afstand.

Productieproces optimaliseren

Volgens de studenten is bestaande zorg op afstand-technologie voor senioren in veel gevallen veel te omvangrijk en bieden deze technologieën slechts één functie aan. Daarnaast kunnen ze niet worden uitgebreid met toekomstige innovaties, stellen de onderzoekers. Dit komt omdat veel fabrikanten hun producten willen beschermen tegen concurrerende merken.

De ontwikkelaars van de University of Cambridge hebben naar eigen zeggen bestaande technologie voor ouderenzorg verbeterd door onder andere de productieprocessen te optimaliseren. Zo hebben zij gebruikgemaakt van 3D-printtechnologie om de onderdelen van het systeem te produceren.

Uit een tweede test moet blijken dat het systeem werkt, waarna de studenten het product op de markt willen brengen met investeerders en fabrikanten die interesse hebben getoond.

CareSensus

Begin deze maand heeft Philips het vergelijkbare sensorenplatform CareSensus geïntroduceerd, dat hulpbehoevende senioren langer thuis laat wonen en thuiszorg efficiënter maakt voor zowel de patiënt als de zorgmedewerker. Ook dit systeem maakt geen gebruik van een camera, maar kan wel 24 uur per dag en zeven dagen per week de activiteiten van de oudere discreet monitoren.

In Nederland wordt het platform van Philips al toegepast door zorgorganisatie Cordaan. Hiermee wil de organisatie mensen met dementie langer zelfstandig thuis laten wonen. 

Bron: University of Cambridge | Foto: Hoofdafbeelding: Borya via University of Cambridge, In tekst-afbeelding: Tiesheng Wang via University of Cambridge (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)