21-06-2016 18:30 | Door: Fitria Jelyta

Vier Nederlandse zorgorganisaties hebben zich ten doel gesteld om onder andere zorgvastgoed te verduurzamen. Hiervoor treden de bedrijven toe tot het MVO Netwerk Zorg.

Na het afronden van de tweede MVO Expeditie Duurzame Zorg zijn de GGZ-organisatie Cosis, de zorgconcerns Espria en Kwadrantgroep en het ziekenhuis Nij Smellinghe toegetreden tot het MVO Netwerk Zorg. Hiermee willen de organisaties de duurzaamheidsactiviteiten in samenwerking met MVO Nederland voortzetten.

De zorgorganisaties hebben elk een eigen invulling gegeven aan hun duurzaamheidsambities. Zo start Cosis met verschillende projecten, waaronder een onderzoek naar energieneutraal zorgvastgoed. Bij Espria wordt duurzaamheid geïntegreerd in het inkoopbeleid. Dit betekent dat de organisatie zijn leveranciers wil stimuleren duurzaam te opereren. Ook streeft Espria naar een duurzaam vastgoedbestand.

Energiebehoefte duurzaam opwekken

Kwadrantgroep werkt samen met zorg- en ketenpartners aan twee transitiearena’s rondom de bevordering van de gezondheid van patiënten en een inclusieve samenleving. Ziekenhuis Nij Smellinghe wil milieu-issues, zoals plastic verpakkingen, aanpakken. Daarnaast plaatst Nij Smellinghe 7.500 zonnepanelen op het dak.

“Met de zonnepanelen kunnen wij 30 procent van onze energiebehoefte duurzaam opwekken”, zegt Folkert Brouwers, directeur bedrijf & gebouwen bij Nij Smellinghe. Verder heeft het ziekenhuis plannen om bestaande gebouwen beter te benutten. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld verschillende specialisaties in het ziekenhuis te laten gebruikmaken van dezelfde ruimtes. 

Verduurzaming versnellen

Eerder sloot het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC) zich aan bij het MVO Netwerk Zorg. Hiermee zegt het medisch centrum de verduurzaming van de zorgsector te versnellen. “Dit lidmaatschap helpt ons om MVO in de organisatie goed te agenderen”, zegt Louis Kooyman, manager Veiligheid & Milieu Erasmus MC. 

Bron: MVO Nederland | Foto: Governo do Estado de São Paulo, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)