22-06-2016 07:30 | Door: Fitria Jelyta

Het Portugese medische technologiebedrijf Biosurfit heeft een apparaat ontwikkeld, dat bloedtesten snel en nauwkeurig uitvoert in huisartspraktijken. Zo hoeven patiënten niet naar het ziekenhuis te reizen voor een diagnose.

In samenwerking met het Nederlandse bedrijf Axxicon, dat systemen maakt voor de productie van optische schijven voor dataopslag, heeft Biosurfit het bloedtestapparaat Spinit ontwikkeld. Het apparaat bestaat uit wegwerpbare microfluïdische schijven, die verschillende eiwitten in het bloed aantonen.

DVD-speler

Vervolgens maakt het systeem gebruik van lasertechnologie om het bloedmonster in de schijven te analyseren op verschillende infecties. De resultaten van het bloedonderzoek worden weergegeven op een scherm. Volgens Axxicon werkt het systeem net als een DVD die in een DVD-speler wordt geplaatst en beelden afspeelt op een TV-scherm.

“We gebruikten onze expertise in het spuitgieten van systemen voor optische producten om de wegwerpbare schijven te ontwikkelen, die kleine bloedmonsters kunnen dragen waardoor het instrument de testresultaten kan aflezen”, zegt Dirk Verhoeven, technische directeur van Axxicon.

Eureka

Bij traditionele methodes die bloedonderzoek uitvoeren, gebruiken artsen vaak grote en dure apparaten, stelt Axxicon. Hierdoor worden patiënten in veel gevallen doorverwezen naar een ziekenhuis, wat veel tijd in beslag kan nemen en veel geld kost. In tegenstelling tot de veelgebruikte apparaten, is het Spinit-bloedtestapparaat compact, snel en goedkoop.

In 2012 is het testapparaat ontwikkeld in een project dat door Eureka, het Europese netwerk voor onderzoek en ontwikkeling, werd ondersteund. Dit project is in 2013 afgerond en sindsdien maken voornamelijk Nederlandse huisartspraktijken gebruik van Spinit.

Axxicon en Biosurfit zeggen het apparaat verder te ontwikkelen om een breder scala aan ziektes te kunnen diagnosticeren, waaronder diabetes. 

Bron: Eureka, Axxicon | Foto: Open Grid Scheduler/Grid Engine, Public Domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)