27-06-2016 18:32 | Door: Fitria Jelyta

Chirurgen van het Intermountain Medical Center in de Amerikaanse plaats Murray hebben een gecompliceerde tumorverwijdering succesvol uitgevoerd met behulp van een 3D-geprint orgaan.

De tumor bevond zich in de nieren van de patiënt. Voor de operatie hebben de chirurgen beelden van de nier gemaakt met CT-scanners en op basis daarvan is een exacte replica van het orgaan geproduceerd met een 3D-printer. Dit maakte het mogelijk om precies te weten waar de tumor zich bevond, waardoor de chirurgen zich beter konden voorbereiden op de operatie.

Ook tijdens de chirurgische ingreep bood de 3D-geprinte nier uitkomst. Door gebruik te maken van het 3D-geprinte model wisten de chirurgen de meest gevoelige delen van het orgaan tijdens de operatie te vermijden en zo de tumor te verwijderen.

Knobbel

“Zonder het 3D-geprinte model hadden de beelden van de CT-scanner ons niet kunnen helpen bij het identificeren van een aangegroeide knobbel”, zegt Dr. Jay Bishoff van de Intermountain Medical Center Urological Institute. De knobbel zat vast aan een gedeelte van de nieren waar urine wordt verzameld.

“De 3D-printtechnologie maakte het voor ons mogelijk om een completer plan voor de ingreep te maken. Dit gaf inzicht in hoe complex de procedure was en hoe wij de ingreep het best konden uitvoeren om de nieren te behouden.” De 3D-geprinte nier werd geproduceerd in de Intermountain Healthcare’s Transformation Laboratory.

De chirurgen van het Intermountain Medical Center zien mogelijkheden om ook 3D-geprinte modellen van andere organen te maken voor het verbeteren van de patiëntzorg en chirurgische operaties.

3D-geprint hartmodel

Eerder heeft Materialise, een Amerikaanse specialist op het gebied van 3D-printen, heeft voor het Children’s Hospital of Michigan een exacte replica van een hart uit de 3D-printer geproduceerd. De chirurgen konden dankzij het model een verwijding in een deel van het bloedvaten verhelpen. Deze technologie is ook toegepast door Indiase chirurgen en in Nederland door het Leids Universitair Medisch Centrum. 

Bron: Intermountain Healthcare | Foto: Hoofdafbeelding: Phalinn Ooi, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Intermountain Healthcare (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)