28-06-2016 14:20 | Door: Fitria Jelyta

Siemens heeft naar eigen zeggen de eerste geautomatiseerde procedure ontwikkeld voor een minimaal invasieve behandeling van ernstige bloedvataandoeningen. De software kan de tijdsduur van de operatie verkorten.

Het software-applicatiepakket Evar Guidance Engine ondersteunt minimaal invasieve behandelingen van aneurysma in de aorta. De aorta is het belangrijkste bloedvat in het lichaam, die vanaf het hart door de borstkas naar de buik loopt. Bij een abdominaal aorta-aneurysma (AAA) is er een met bloed gevulde uitstulping in een deel van de aorta die door de buik loopt.

Hiervoor moet het software-applicatiepakket van Siemens uitkomst bieden. Met de Evar Guidance Engine gebruiken chirurgen beelden van de CT-scanner om de plekken waar de ingreep plaats moet vinden precies te markeren. Vervolgens worden de chirurgen tijdens de ingreep door de beelden begeleid. Zo licht de software de CT-beelden op, waardoor de ingreep nauwkeuriger en sneller kan worden uitgevoerd.

Complicaties meteen verhelpen

“Het optische systeem overtuigt volkomen, omdat je als chirurg alle belangrijke oriëntatiepunten in beeld hebt”, zegt Dr. Philipp Geisbuesch, vaatchirurg bij de universiteitskliniek in Heidelberg, in een persbericht. Daarnaast kan het systeem het eindresultaat van de ingreep onmiddellijk controleren met 3D-beeldtechniek.

De techniek maakte het mogelijk om complicaties direct op de operatietafel te verhelpen. In tegenstelling tot conventionele behandelingsprocedures, beperkt de Siemens-techniek bovendien de benodigde stralingsdosis en de hoeveelheid contrastmiddel. 

Bron: Siemens | Foto: Lisa Ann Yount, Public Domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)