30-06-2016 09:18 | Door: Fitria Jelyta

Een machine die zuurstof levert voor patiënten met de longaandoening longontsteking (pneumonie) werkt in Oeganda duurzaam op zonne-energie.

De Canadese wetenschapper Michael Hawkes van de University of Alberta heeft de zuurstofconcentrator aangesloten op batterijen en zonnepanelen die op het dak van een ziekenhuis in Oeganda is geplaatst.

Overdag wordt er voldoende zonne-energie opgewekt, waarmee de machine zuurstof produceert uit de omgevingslucht. Vervolgens slaat een batterij de opgewekte zonne-energie op om de zuurstofconcentrator ook in de avonduren continu te laten functioneren.

Duurzaam alternatief

Volgens de wetenschapper is het systeem een duurzaam alternatief voor ziekenhuizen met weinig toegang tot stroom. Daarnaast komen er veel stroomstoringen voor in de gebieden waar het zonne-zuurstofconcentrator van Hawkes is getest. Dit leidt tot veel sterftegevallen bij met name kinderen met longziektes.

Door de zuurstofconcentrator continu te laten werken op duurzame energie, zegt de wetenschapper de behandeling tegen de longontsteking te kunnen verbeteren. Inmiddels is het systeem al in tachtig ziekenhuizen in Oeganda toegepast.

Zuurstofbehandeling

“We hebben het systeem getest op een groep van 28 kinderen met pneumonie en het blijkt dat de zuurstofconcentrator 24 uur per dag, zeven dagen per week via de zonnepanelen en batterijen kan blijven werken”, zegt Hawkes. 

De zuurstofconcentrator werd gebruikt bij een zuurstofbehandeling voor patiënten met pneumonie. Deze longaandoening kan leiden tot zuurstoftekort, waarbij de stofwisseling wordt aangetast en lichaamscellen kunnen afsterven. De zuurstofbehandeling moet dit voorkomen door de hoeveelheid zuurstof in het bloed te laten stijgen, waardoor de zuurstoflevering aan de weefsels verbetert. 

Bron: University of Alberta | Foto: Martin Abbegglen, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)