04-07-2016 18:20 | Door: Fitria Jelyta

Een capsule gemaakt van onschadelijke E.coli-bacteriën kan in combinatie met vaccins geïnfecteerde bacteriën, die onder meer longontsteking veroorzaken, effectief bestrijden.

De onderzoekers van de Amerikaanse University at Buffalo (UB) hebben bij de ontwikkeling van de capsule onschadelijke E.coli-bacteriën gecombineerd met een synthetische polymeersoort. Door deze capsule bij de toediening van vaccins tegen longziektes te gebruiken, zeggen de wetenschappers het lichamelijke immuunsysteem op een efficiëntere en effectievere manier te versterken vergeleken met veelgebruikte andere vaccins.

De capsule van E.coli is getest op labmuizen. Hieruit blijkt dat het middel het lichaam kan beschermen tegen de pneumokokkenbacterie. Deze bacterie kan bij infectie leiden tot ernstige long-, oor- of hersenvliesontsteking, stellen de wetenschappers.

Ziektes bestrijden met E.coli

“Het is een beetje tegenstrijdig, aangezien we alleen negatieve dingen horen over E.coli, maar er zijn veel stammen van de bacterie, waarvan de meeste heel normaal reageren in het lichaam en zelfs een groot potentieel hebben om ziektes te bestrijden”, zegt Blaine A. Pheifer, wetenschapper aan de UB School of Engineering and Applied Sciences. Volgens Pheifer is het middel relatief goedkoop te produceren en zeer flexibel in gebruik.

Naast het toedienen van vaccins tegen de pneumokokkenbacterie, zien de onderzoekers mogelijkheden om ook de toediening van geneesmiddelen tegen kanker en andere virussen te verbeteren met de E.coli-capsule. De technologie voor de productie van de capsule wordt verder ontwikkeld door het UB spin-offbedrijf Abcombi Biosciences. 

Bron: UB | Foto: NIAID, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)