06-07-2016 09:40 | Door: Fitria Jelyta

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft een techniek ontwikkeld om slokdarmkanker in een vroege stadium op te kunnen sporen met de computer.

Samen met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is de TU/e erin geslaagd computersoftware slokdarmfoto’s te laten doorzoeken op tekenen van slokdarmkanker. Deze computeranalyse moet uiteindelijk in alle ziekenhuizen worden toegepast om artsen te helpen bij het herkennen van de vroegste kankerstadia.

Door de slokdarmkanker op tijd te herkennen, is de behandeling veel minder ingrijpend voor de patiënt. Bij een late ontdekking van de ziekte wordt vaak een deel van de slokdarm verwijderd, stelt het Eindhovense ziekenhuis. De computeranalyse zou daarmee kostenbesparing opleveren in de behandeling van de ziekte.

Risico slokdarmkanker

Volgens het Catharina Ziekenhuis zijn er in Nederland jaarlijks ruim 2.500 nieuwe patiënten met slokdarmkanker. Een van de belangrijkste risicofactoren voor het oplopen van slokdarmkanker is de zogeheten Barrett-slokdarm. Deze aandoening ontstaat door het terugstromen van maagzuur in de slokdarm, wat met de term reflux wordt aangeduid.

Doordat reflux vaak voorkomt bij mensen met overgewicht, verwacht het Catharina Ziekenhuis een stijging in het aantal patienten met slokdarmkanker.

Realtime videobeelden

In de huidige situatie wordt de Barrett-slokdarm herkend door medische specialisten, waarvan er maar een handvol zijn, stelt het ziekenhuis. “Het herkennen van vroege vormen van kanker in een Barrett-slokdarm is een van de moeilijkste dingen in ons vak”, zegt Dr. Erik Schoon, maag-, darm-, en leverarts (MDL-arts) van het Catharina Ziekenhuis, in een persbericht.

Volgens het Catharina Ziekenhuis kan de software slokdarmkanker inmiddels net zo goed herkennen als de beste Europese specialisten. Voordat de techniek zijn toepassing vindt in ziekenhuizen, moet een vervolgonderzoek komen om de software naast endoscopiefoto’s, ook realtime videobeelden van de slokdarm te laten analyseren.  

Voor het vervolgonderzoek hebben stichting KWF Kankerbestrijding en technologiestichting STW € 500.000 beschikbaar gesteld. Het ziekenhuis verwacht de techniek binnen vijf tot tien jaar grootschalig toe te passen.

slokdarmkanker

Bron: Catharina Ziekenhuis | Foto: Hoofdafbeelding: GreenFlames09, Creative Commons, Voetafbeelding: Catharina Ziekenhuis via TU/e (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)