08-07-2016 09:51 | Door: Fitria Jelyta

Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Renovacare heeft een apparaat ontwikkeld dat brandwonden snel geneest door stamcellen uit de gezonde huid van de patiënt op de wond te ‘sprayen’.

De zogeheten Skingun van Renovacare maakt gebruik van de door het bedrijf ontwikkelde technologie Cellmist. Hierbij worden stamcellen uit een gezond huidmonster van de patiënt gehaald en gemengd met een wateroplossing. Deze vloeibare oplossing wordt vervolgens via een injectiespuit vastgemaakt aan de Skingun, waarna het apparaat de oplossing op een tweedegraads brandwond spuit.

Volgens RenovaCare werkt de Skingun snel en effectief. Binnen vier dagen zou de methode de brandwond genezen zonder littekens achter te laten. De spraymethode is onder meer getest op een Amerikaanse patiënt met ernstige tweedegraads brandwonden. Daarnaast is de methode getest in het Duitse Charité – Universitätsmedizin Berlin. Uit de preklinische testen blijkt dat Skingun een snel en natuurlijk herstel van de huid mogelijk maakt.

Patiëntvriendelijk alternatief

De Skingun biedt een patiëntvriendelijk alternatief voor huidtransplantatie bij ernstige brandwonden, stelt Renovacare. Bij een huidtransplantatie wordt de huid in het laboratorium gekweekt, wat veel tijd in beslag neemt. Daarnaast zouden huidtransplantaties in sommige gevallen infecties veroorzaken.

Op dit moment doet Renovacare verder onderzoek om de technologie te laten goedkeuren door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Na goedkeuring van de FDA wil het bedrijf klinische testen starten en het product op de markt brengen.

Biologische pleister

In Nederland hebben onderzoekers van de Nederlandse Brandwonden Stichting een nieuwe behandelmethode ontwikkeld, waarmee ze bij de behandeling van brandwonden littekens kunnen voorkomen of verminderen. Hiervoor maken ze gebruik van een biologische pleister. Voor het maken van de pleister verwijderen de onderzoekers een klein stukje gezonde huid met opperhuidcellen bij de patiënt.

De cellen worden daarna geïsoleerd en gekweekt in een kweekbakje. Na twaalf dagen zijn er genoeg opperhuidcellen beschikbaar om de biologische pleister over een huidtransplantaat aan te brengen. Vergeleken met donorhuidtransplantatie veroorzaakt de nieuwe biologische pleister geen afstotingsreactie van het lichaam. 

Bron: Renovacare, Digital Trends | Foto: Renovacare (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)