11-07-2016 09:45 | Door: Fitria Jelyta

GGZ Nederland heeft samen met andere partijen uit de zorgsector een checklist ontwikkeld die zorginstellingen ondersteunt bij het nemen van maatregelen die tot forse energiebesparingen leiden.

Samen met het Milieuplatform Zorgsector, de branchevereniging ActiZ en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft GGZ het Format Energie-Audit ontwikkeld. Deze aanpak is gericht op de praktijk van zorginstellingen en sluit aan op het werk van facilitair en vastgoedmanagers.

Volgens GGZ Nederland maakt het format het opstellen van de energie-audits voor zorginstellingen gemakkelijker en besteedt het aandacht aan de werkelijke energiebesparingen. Met behulp van het format kunnen de meeste zorginstellingen zelf onderzoek uitvoeren naar het energiegebruik. Dit verlaagt de administratieve druk en houdt de kosten beperkt, stellen de initiatiefnemers.

Maatregelen voor energiebesparing

De rapportages als gevolg van een energie-audit moeten zorginstellingen inzicht geven in de monitoring, voorlichting, inkoop en contracten. Daarnaast is een checklist op locatieniveau beschikbaar, waarin verschillende energiemaatregelen zijn opgenomen. Hiermee kan een zorginstelling inzicht krijgen in de maatregelen die het best kunnen worden toegepast om energiebesparingen te realiseren.

Eerder heeft het ziekenhuis St. Jandal in Harderwijk de energievoorziening verduurzaamd met de plaatsing van 845 zonnepanelen. In Drachten volgt ook het ziekenhuis Nij Smellinghe deze duurzame stap door 7.500 zonnepanelen te installeren. Nij Smellinghe wil in 2025 50 procent van de eigen energiebehoefte duurzaam opwekken om vervolgens. Doel is in 2030 volledig energieneutraal te zijn.

Bron: GGZ Nederland | Foto: NEC Corporation of America, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)