12-07-2016 07:55 | Door: Fitria Jelyta

Een open database moet de effectiviteit van bestaande geneesmiddelen vergroten, mogelijke bijwerkingen voorkomen en nieuwe combinaties mogelijk maken om verschillende ziektes te behandelen.

Wetenschappers van het Amerikaanse Cincinnati Children’s Hospital Medical Center combineren data van bestaande medicatie met gegevens over hoe de medicijnen in de praktijk zijn gebruikt en welke patiëntresultaten de middelen hebben opgeleverd. In tegenstelling tot bestaande datamining-tools laat de nieuwe database zowel positieve als negatieve effecten van gebruikte geneesmiddelen zien, stellen de wetenschappers.

“De AersMine (Administration Adverse Reporting System)-tool biedt een open aanpak, die onverwachte patiëntresultaten kan aantonen als gevolg van verschillende behandelingsmethodes”, zegt Mayur Sarangdhar, wetenschapper van Cincinnati Children’s. “Zo kan de database bijdragen aan de verbetering van medische behandelingen en strategieën om de patiëntresultaten te monitoren.”

Nare bijwerkingen voorkomen

De onderzoekers hebben de datamining-tool onder meer getest op medicatie tegen depressie en bipolaire stoornis. Uit de resultaten bleek dat 4.180 van de 22.575 patiënten die lithiumcarbonaat gebruikten tegen depressie, nadelige bijwerkingen ervaren, zoals agressie en zelfmoordneigingen.

De tool toonde verder aan dat 327 van de 4.180 gevallen werden veroorzaakt door het innemen van lithiumcarbonaat. Op basis van de AersMine-analyse zouden artsen dit middel kunnen vervangen om de negatieve effecten te voorkomen. Naast behandelingen tegen depressie en bipolaire stoornis, gebruikten de onderzoekers de database ook om patiëntresultaten van kankermedicatie en een pijnstiller te analyseren.

In een vervolgonderzoek willen de wetenschappers de database verder ontwikkelen om nieuwe combinaties van bestaande medicatie te kunnen inzetten voor het behandelen van verschillende ziektes.

Medicijnen sneller op de markt

Eerder ontwikkelden wetenschappers van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) en Harvard testsoftware om de reactie van genen op medicijnen te testen. De test biedt de mogelijkheid om tijdens het ontwikkelingsproces te onderzoeken of een medicijn op de juiste manier werkt. Hierdoor kan een medicijn doelgerichter en sneller worden ontwikkeld.

Daarnaast ontwikkelden wetenschappers van de University of Colorado Cancer Center een tool die bepaalt wat het beste medicijn is bij een specifiek kankergeval. Dit maakt het mogelijk om kankermedicijnen gerichter voor te schrijven. 

Bron: Cincinnati Children's Hospital Medical Center | Foto: Dr. Farouk, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)