13-07-2016 18:10 | Door: Fitria Jelyta

In het Overijsselse dorp Zenderen verrijst een duurzaam en energieneutraal zorghotel naar een ontwerp van IAA Architecten en Nohnik architecture and landscapes. Het gebouw biedt plaats voor revalidatie van patiënten na een ziekenhuisopname.

Het duurzame zorghotel De Zwanenhof krijgt een sedum-dak met zonnepanelen en voldoende daglicht door gevels die voor een groot deel uit glas bestaan. Voor de bouw van de constructie wordt voornamelijk hout gebruikt. Met onder meer deze milieuvriendelijke maatregelen streven de architecten naar het behalen van de Excellent-score van het Breeam-duurzaamheidskeurmerk.

Het zorghotel krijgt onder meer zestig kamers, en sportfaciliteiten als een zwembad en sportzaal. In het ontwerp hebben de architecten rekening gehouden met de omliggende omgeving. Zo is de natuur zoveel mogelijk ingepast in het gebouw. Naar verwachting wordt het rondvormige gebouw in 2017 opgeleverd.

Revalideren in de natuur

Het gebouw moet geschikt zijn voor verschillende doelgroepen. “Het gaat bijvoorbeeld om mensen die zijn ontslagen uit het ziekenhuis, maar bij ons kunnen revalideren”, zegt Joke Mijdam van De Zwanenhof tegen Cobouw. “Denk aan iemand die een operatie aan de knie heeft ondergaan of een heup heeft gebroken. Ook richten we ons op sporters die moeten herstellen van een blessure.”

Daarnaast wil De Zwanenhof in het zorghotel ruimte bieden aan mantelzorgers. Op dit moment heeft het gebouw, dat voornamelijk wordt gebruikt voor conferenties en trainingen, wel een zorghotelfunctie. Door een groeiende belangstelling wordt deze zorgfunctie uitgebreid. 

Bron: Cobouw, Nohnik architecture and landscapes, Architectenweb | Foto: Nohnik architecture and landscapes (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)