20-07-2016 18:05 | Door: Fitria Jelyta

De Nederlandse start-up Coolfinity heeft een duurzame koelingstechnologie ontwikkeld om zelfs bij langdurige stroomuitvallen medicijnen en voedsel op de gewenste temperatuur te behouden.

De Coolfinity van de gelijknamige start-up is een 600 liter koelkast die is voorzien van een thermische batterij. Deze batterij kan stroomuitvallen van 12 tot 20 uur weerstaan en tegelijkertijd medicijnen en voedsel 24 uur lang koel houden. De koelingstechnologie van de Coolfinity vriest 50 kilo water om vervolgens te gebruiken als een batterij die de koeling langzaam loslaat.

Op die manier zegt de start-up een temperatuur van 3 tot 6 graden Celsius te kunnen behouden. Wanneer er weer aansluiting is op de elektriciteit, laadt het systeem de thermische batterij weer op. Om het systeem volledig op te laden en zonder stroom te laten werken, moet de Coolfinity-koelkast vier tot twaalf uur worden opgeladen. Dit is echter afhankelijk van wat het systeem moet bewaren. Bij het bewaren van bijvoorbeeld vaccins is een oplaadtijd van vier uur voldoende, stelt Coolfinity.

Coolfinity

Voedselverspilling verminderen

Volgens de onderneming is het systeem geschikt om in te zetten in ontwikkelingsgebieden als Afrika, Azië en Zuid-Afrika, waar langdurige stroomuitvallen dagelijks voorkomen. Naast het bewaren van vaccins en medicijnen, kan het koelingssysteem ook voedselverspilling verminderen door voeding en dranken langer houdbaar te maken. Dit leidt er ook toe dat de kans op voedselvergiftiging in ontwikkelingslanden afneemt.

Accenture Innovation Awards

In mei van dit jaar is de start-up genomineerd voor de Accenture Innovation Awards 2016. Deze jaarlijks terugkerende innovatiewedstrijd is bedoeld om de meest innovatieve Nederlandse producten, diensten en concepten te belonen.

Een onderdeel van de Accenture Innovation Awards is de Innovator of the Year, een onderscheiding voor de persoon die in het afgelopen jaar heeft bijgedragen aan Nederlandse innovaties.Vorig jaar nam Jeroen Tas, CEO van Philips Healthcare Informatics, Solutions & Services, de Accenture Innovator of the Year 2015 in ontvangst. Onder leiding van Tas realiseerde Philips in 2015 een aantal zorginnovaties.

Bron: Coolfinity, Accenture Innovation Awards | Foto: Hoofdafbeelding: Path Global Health via Flickr, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Coolfinity via Accenture Innovation Awards (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)