21-07-2016 10:10 | Door: Fitria Jelyta

In samenwerking met Europese kennisinstellingen heeft het Noorse bedrijf Corticalis een techniek ontwikkeld, die bottransplantaties veiliger en efficiënter maakt.

Corticalis werkt samen met onder meer Spaanse en Noorse wetenschappers aan de ontwikkeling van de zogeheten NewBone. Met deze techniek wordt een implantaat van synthetisch materiaal ingebracht bij schade aan de botten. Het synthetische materiaal maakt het mogelijk om nieuwe botweefsels en bloedvaten bij de botfractuur aan te maken, waarna het implantaat vanzelf afbreekt.

Daarnaast is het biologisch afbreekbare implantaat gemakkelijk aan te passen naar de botschade, waardoor het gebruikt kan worden voor de behandeling van verschillende botbreuken en schades. Zo moet de NewBone botten van de onderkaak kunnen herstellen als gevolg van schade die door kanker is veroorzaakt. Het Noorse bedrijf verwacht de technologie binnen twee jaar in tandartspraktijken te gebruiken.  

Botchirurgie

In tegenstelling tot traditionele bottransplantatietechnieken is de NewBone veiliger, efficiënter en goedkoper, stelt Corticalis. Bij traditionele bottransplantaties worden implantaten gemaakt uit botten van andere lichaamsdelen van de patiënt, zoals de heup of scheenbeen. Andere technieken maken gebruik van botten van een donor of zelfs bewerkte botten van runderen.

Volgens Corticalis leiden deze technieken tot verhoogde risico’s op complicaties tijdens de chirurgische behandeling, maar ook daarna. “Naar verwachting maakt 90 procent van de Noorse bevolking een soort schade aan botweefsels mee en 30 procent daarvan wordt verwacht chirurgie te ondergaan”, zegt Professor Havard J. Haugen van de University of Oslo.

Sneller op de markt

“Op basis van deze cijfers is het logisch dat verbeterde alternatieven voor behandeling van de botschade positieve gevolgen zal hebben op de levenskwaliteit en de gezondheid van onze burgers.” Voor de ontwikkeling van de NewBone maakt Corticalis gebruik van het Europese innovatieprogramma Eurostars, een initiatief van Eureka en de Europese Commissie.

Dit programma biedt financiering aan mkb’ers om marktgerichte technologische ontwikkelingen uit te voeren. Daarnaast wil Eurostars de tijd die er nodig is om nieuwe technologieën op de markt te brengen, verkorten en de technische risico’s verkleinen. Hierdoor kunnen kleine bedrijven zich sneller ontwikkelen en groeien. 

Bron: Eurostars | Foto: UCL Engineering via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)