22-07-2016 09:24 | Door: Fitria Jelyta

Hoortoestelfabrikant Oticon heeft naar eigen zeggen het eerste hoortoestel ontwikkeld, dat zich via internet met verschillende apparaten verbindt. Dit moet de levenskwaliteit van mensen met gehoorverlies verbeteren.

Voor het gehoorapparaat Oticon Opn ontwikkelde Oticon technologie waarmee het hoortoestel verbonden kan worden met internet. Dit is mogelijk door de online service If This Then That (IFTTT). Het systeem kan dragers van het hoortoestel waarschuwen als bijvoorbeeld de deurbel gaat. 

Oticon

Gemakkelijker en veiliger

Door het hoortoestel via Internet of Things (IoT) te koppelen aan verschillende apparaten, maakt de fabrikant het leven voor mensen met een hoortoestel naar eigen zeggen gemakkelijker en veiliger. “Kinderen met gehoorverlies zijn bijvoorbeeld afhankelijk van hun hoortoestel”, zegt Michael Porsbo van Oticon in een persbericht.

“Een lege batterij betekent veel meer dan slechts wat ongemak. Een IoT-hoortoestel kan dit probleem voorkomen door een sms'je naar een ouder te sturen wanneer de batterij bijna leeg is.” Ook kan het toestel aan een babyfoon worden gekoppeld voor een moeder met gehoorverlies. Zo kan de babyfoon, wanneer de baby huilt, een melding sturen naar het hoortoestel.

Meer mogelijkheden met IoT

Met de IoT-toepassing kunnen gebruikers van de Opticon Opn-hoortoestellen zelf bepalen welke apparaten ze met het gehoortoestel willen verbinden en welke diensten ze willen benutten. Porsbo: “Het IoT-model stelt ons in staat om mensen mogelijkheden te geven en ze zelf te laten bepalen wat ze ermee doen.”

Eerder ontwikkelde de Japanse student en ondernemer Honda Tatsuya een 3D-geprinte haarspeld, waarmee patiënten met een gehooraandoening geluidstrillingen ontvangen. De speld moet een goedkoop alternatief zijn voor gehoorimplantaten.

De haarspeld ontvangt geluid met een volume van 30 tot 90 decibel, waarna het geluid wordt vertaald naar 265 verschillende soorten trillingen en lichtpatronen. Zo kan de gebruiker het ritme, het patroon en het volume van geluid ervaren.

Bekijk hieronder hoe de Oticon Opn werkt:

Oticon

Bron: Oticon | Foto: Oticon (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)