26-07-2016 12:07 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om schade bij niertransplantaties te voorspellen. Daarmee willen ze afstoting van een donornier voorkomen.

In het onderzoek hebben de wetenschappers van de Icahn School of Medicine at Mount Sinai biopsiemonsters van patiënten verzameld, drie maanden na een niertransplantatie en nog eens twaalf maanden na de transplantatie. Vervolgens zijn de biopsies met elkaar vergeleken en keken de onderzoekers naar patiënten met een verhoogd risico op fibrose.

Dat is het toenemen van de hoeveelheid bindweefsels in een orgaan, wat doorgaans een teken is van verminderde werking van het orgaan. Op basis van de verzamelde biopsies en de resultaten, ontwikkelden de onderzoekers een voorspellend model dat aangeeft welke patiënten een groot risico lopen op verminderde nierfuncties als gevolg van fibrose en uiteindelijk de donornieren binnen een jaar na de transplantatie kunnen verliezen.

Medische behandeling verbeteren

“Het onderzoek heeft de potentie om patiënten met risico op het verlies van het nieuwe orgaan te identificeren, voordat onherstelbare schade aan de getransplanteerde nier ontstaat”, zegt Barbara Murphy, wetenschapper aan de Icahn School of Medicine at Mount Sinai. “Dit zou betekenen dat artsen uiteindelijk de mogelijkheid hebben om de therapeutische behandeling tegen fibrose bij de niertransplantatie te verbeteren.”

Daarnaast zou de onderzoeksmethode beter inzicht moeten geven in de oorzaken van schade aan getransplanteerde nieren en daarmee afstotingsreacties kunnen voorkomen, stelt de wetenschapper.

Bron: Icahn School of Medicine at Mount Sinai, Mount Sinai Hospital | Foto: Tareq Salahuddin via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)