27-07-2016 09:05 | Door: Fitria Jelyta

De Amerikaanse start-up Pillo Health heeft een zorgrobot ontwikkeld, die medicatie bewaart en patiënten waarschuwt wanneer zij vergeten hun medicatie in te nemen.

De Pillo is een huisrobot en medicijndispenser in een. De huisrobot herkent verschillende gebruikers binnen een huishouden op basis van gezichten en stemmen. Dit maakt het voor de Pillo mogelijk om het juiste medicijn aan de juiste persoon te geven op het juiste moment van de dag.

Gebruikers kunnen de Pillo via een smartphone-app instellen, zodat die een waarschuwing geeft wanneer zij vergeten medicatie in te nemen. Ook kan de robot mantelzorgers waarschuwen om therapietrouw bij onder meer hulpbehoevende ouderen te stimuleren. Dat leidt ertoe dat zij hun voorgeschreven behandeling beter volgen. 

Daarnaast kan de slimme medicijndispenser volgens de makers herhaalrecepten bij de apotheek aanvragen, wanneer blijkt dat de voorraad van medicijnen laag is.

Zorg op afstand

Naast het stimuleren van therapietrouw bij patiënten, kan Pillo ook zorg- en voedinggerelateerde vragen beantwoorden. De start-up wil de zorgrobot verder ontwikkelen om ook telemonitoring mogelijk te maken, waarbij doktersafspraken op afstand kunnen worden uitgevoerd. Verder wil Pillo Health de robot voorzien van een valdetectie, babymonitor en een dashboard.

Het bedrijf is een crowdfundingactie op Indiegogo gestart om Pillo op de markt te brengen en de ontwikkelingen door te voeren. Op dit moment heeft Pillo Health ruim $ 90.000 binnengehaald voor de marktintroductie van de zorgrobot. 

Bron: Smarthealth, Pillo Health