02-08-2016 10:05 | Door: Fitria Jelyta

Een smartphone-app geeft inzicht in hoe patiënten zich beter kunnen voorbereiden op een chirurgische ingreep. Daarnaast voorziet de app patiënten na de operatie van advies om het herstelproces te bevorderen.

De onderzoekers van de Amerikaanse University of Virginia hebben het programma Enhanced Recovery After Surgery (Eras) opgericht. In dit programma ontwikkelden de onderzoekers een smartphone-app voor patiënten die darmoperaties moesten ondergaan. Doel van het programma is om patiënten beter te informeren over de behandeling en daarmee de resultaten van de medische ingreep te verbeteren.

Operatie voorbereiden

Voor de ontwikkeling van de smartphone-app werkte de University of Virginia samen met het Amerikaanse Willowtree Apps. De Eras-app geeft inzicht in de voorbereidingen die patiënten moeten treffen voordat ze de medische ingreep ondergaan. Zo krijgt de patiënt waarschuwingen om bijvoorbeeld te stoppen met het innemen van bepaalde medicijnen en vitamines.

Ook krijgen patiënten voor de chirurgische behandeling een pop-upscherm op de smartphone te zien met daarin een routebeschrijving naar het ziekenhuis en parkeermogelijkheden. Na bijvoorbeeld een darmoperatie krijgen patiënten bovendien het advies om onder meer voldoende te bewegen en gezond te eten. 

Korter ziekenhuisverblijf

Uit onderzoek bleek dat de smartphone-app binnen zes maanden de gemiddelde duur van een ziekenhuisverblijf na een darmoperatie van vijf naar drie dagen liet afnemen. Daarnaast verminderden de complicaties gedurende de medische ingreep met 50 procent en wisten de wetenschappers naar eigen zeggen de patiënttevredenheid te verhogen.

Smartphone app Eras

“Doordat de app rechtstreeks herinneringen stuurt naar de smartphone, kunnen patiënten op elk moment van de dag en op elke locatie informatie ontvangen over het herstelproces”, zegt Bethany M. Sarosiek, coördinator van het Eras-project aan de University of Virginia.

“We hopen dat dit de naleving van gezondheidsmaatregelen verbetert, annulering en uitstel van operaties vermindert, patiëntresultaten verbetert en de hoeveelheid heropnames in het ziekenhuis terugdringt.”

In het Eras-programma ontwikkelen de onderzoekers de app verder voor toepassing bij andere chirurgische behandelingen, zoals gynaecologische chirurgie. 

Bron: University of Virginia | Foto: University of Virginia (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)