03-08-2016 12:25 | Door: Fitria Jelyta

Een flexibele pleister die het alcoholgehalte in het bloed bepaalt aan de hand van zweet, moet roekeloos rijgedrag als gevolg van alcoholinname voorkomen. Dit draagt bij aan veiligheid op de weg.

De zorgwearable is ontwikkeld door wetenschappers van de Amerikaanse University of California (UC) San Diego. Het apparaat lijkt op een pleister die op de huid wordt aangebracht en aan de hand van zweet het alcoholgehalte in het bloed meet. De pleister wordt via een magneet verbonden aan een draagbare elektronische plaat en stuurt via Bluetoothverbinding het gemeten alcoholgehalte door naar een smartphone of tablet.

Alcoholtest

Alcoholtest

Volgens de wetenschappers kan het non-invasieve apparaat door onder meer artsen en politieagenten worden gebruikt om een actuele meting te verkrijgen van het alcoholgehalte in het bloed. De onderzoekers zien daarnaast mogelijkheden om het apparaat te verwerken in het contactslot van auto’s.

Ook kunnen gebruikers zelf een alcoholtest uitvoeren of medepassagiers vragen om de test uit te voeren voor het rijden. Door het apparaat te koppelen aan een smartphone, zouden gebruikers een waarschuwing kunnen krijgen van het alcoholgehalte in het bloed waardoor de kans op rijden onder invloed afneemt.

“Veel ongelukken op de weg worden veroorzaakt door rijden onder invloed”, zegt Joseph Wang, wetenschapper aan de UC San Diego. “Deze technologie biedt een nauwkeurige, gemakkelijke en snelle manier om alcoholinname te monitoren en helpt mensen te voorkomen dat ze onder invloed rijden.”

Continu meting

Bij de traditionele methode om het alcoholgehalte in het bloed te meten, maken artsen gebruik van een vingerprik. De veelgebruikte blaastest voor alcoholcontrole op de weg zijn volgens de wetenschappers non-invasief, maar kunnen foute metingen aangeven. Weggebruikers kunnen de blaastest gemakkelijk manipuleren door de mond te spoelen met mondwater om de alcoholinname te vervagen, stellen de onderzoekers.

Hiervoor moet de nieuwe zorgwearable uitkomst bieden. Binnen enkele minuten maakt de slimme pleister een nauwkeurige meting van de bloedalcoholconcentratie en heeft in tegenstelling tot de traditionele alcoholtests een hogere gebruiksgemak. In een vervolgonderzoek wordt het apparaat doorontwikkeld om 24 uur per dag een continu meting te maken van het actuele alcoholgehalte in het bloed.  

Bron: University of California San Diego | Foto: University of California San Diego (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)