03-08-2016 15:30 | Door: Fitria Jelyta

De Amerikaanse start-up Zipline, die in Rwanda zorg toegankelijker maakt via dronebezorging, wil ook in de Verenigde Staten drones inzetten voor het vervoer van bloedvoorraden en medicijnen.

Dat schrijft de website The Verge. De drones van Zipline maken gebruik van een GPS-systeem en cellulaire netwerken om geneesmiddelen, vaccins en bloedvoorraden naar afgelegen gebieden te bezorgen. Na het opladen van het systeem, kan de drone afstanden tot 120 kilometer afleggen zonder opnieuw te worden opgeladen. De drone kan tot 10 kilo medicatie door de lucht vervoeren.

Zipline dronebezorging

Toegankelijke zorg in de VS

De drone vliegt naar een ziekenhuis of zorginstelling en laat vanuit de lucht een pakket los met daarin de benodigde medicatie of bloedvoorraden. De medicatie wordt binnen dertig minuten bezorgd, waardoor koeltechnieken om de middelen op temperatuur te houden niet nodig zijn, stelt Zipline. Vervolgens reist de drone terug naar de centrale locatie.

Na de start van een pilotproject met de drones in Rwanda, gaat de start-up zorg toegankelijker maken voor afgelegen gebieden in de Amerikaanse Maryland, Nevada en Washington.

“Als je kijkt naar het platteland of geïsoleerde gemeenschappen, in het bijzonder de inheemse Amerikaanse bevolking, maar ook mensen die op de eilanden wonen, dan zie je grote ongelijkheid in de gezondheidsresultaten”, zegt Keller Rinaudo, oprichter en CEO van Zipline, tegen The Verge.

“Er is een lineair verband tussen de verwachte levensduur en de afstand die je vanaf je woonlocatie moet afleggen naar de stad. Onze hoop is dat de dronetechnologie dit soort ongelijkheden oplost.”

Sterftecijfer terugdringen

Voor het project in Rwanda werkt het bedrijf samen met logistiek dienstverlener UPS en ontwikkelingsorganisatie Gavi, the Vaccine Alliance. Volgens de partijen komt het nog te vaak voor dat cruciale levensreddende middelen de personen in nood niet bereiken.

Om het sterftecijfer in Rwanda terug te dringen, neemt de regering van het land de Zipline-drones in gebruik. Dit maakt het mogelijk om dagelijks 150 bezorgingen van bloed naar eenentwintig transfusiefaciliteiten in het westen van het land te laten plaatsvinden. Doordat de drones niet afhankelijk zijn van de weginfrastructuur in Rwanda, krijgen bewoners van de afgelegen gebieden betere toegang tot zorg. 

Bekijk hieronder hoe de drone van Zipline werkt:

Zipline dronebezorging

Bron: Zipline, The Verge | Foto's: Zipline (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)