04-08-2016 16:15 | Door: Fitria Jelyta

Het Radboudumc heeft een simpele bloedtest ontwikkeld, die antibioticagebruik in lage- en middeninkomenslanden verbetert. Dit moet leiden tot een vermindering van antibioticaresistentie.

De bloedtest toont binnen vijf minuten de aanwezigheid van een bacterie aan door te kijken naar de zogeheten C-reactieve proteïne (CRP). De aanwezigheid van deze bacterie duidt op een bacteriële infectie. Volgens de onderzoekers van het Radboudumc zijn luchtweginfecties effectief te bestrijden met antibiotica, wanneer de infectie is veroorzaakt door een bacterie. Bij een luchtweginfectie die door een virus wordt veroorzaakt, zijn antibiotica niet effectief.

Door onduidelijkheid over de oorzaak van de luchtweginfectie worden antibiotica vaak onnodig voorgeschreven, stellen de wetenschappers. Tijdens een onderzoeksproject in Vietnam werd de bloedtest toegepast op duizend van de in totaal tweeduizend patiënten met een luchtweginfectie. Doel was antibiotica voor de behandeling van luchtweginfecties gerichter voor te schrijven.

Antibioticaresistentie verminderen

De patiënten die volgens de CRP-test met een bacterie waren geïnfecteerd, kregen een antibioticum voorgeschreven. “We zagen in deze CRP-groep een belangrijke afname van het antibioticagebruik ten opzichte van de groep patiënten die op de gebruikelijke manier werden behandeld”, zegt Heiman Wertheim, hoogleraar Medische microbiologie aan het Radboudumc, in een persbericht.

“Ondanks het beperkte antibioticagebruik knapten de patiënten in de ene groep even snel op als de patiënten in de andere groep. Kortom: antibiotica zijn met zo’n simpele test zonder nadelige gezondheidseffecten goed terug te dringen in lage- en middeninkomenslanden.” Volgens de onderzoeker komen verschillende commerciele CRP-tests beschikbaar die grootschalig gebruik mogelijk maken.

De CRP-tests moeten de behandelopties van infectieziekten, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een van de belangrijkste doodoorzaken, verbeteren en de toenemende antibioticaresistentie verminderen. Wertheim: “Een goed gebruik van simpele testen waarvan de resultaten binnen enkele minuten zichtbaar zijn, zoals in ons onderzoek, kan zeker bijdragen aan effectiever antibioticagebruik in tal van landen.”

Snel resultaat

Eerder ontwikkelden onderzoekers van het Duke Medicine universitair medisch centrum in de Amerikaanse stad Durham een bloedtest die aantoont of een luchtweginfectie door bacteriën of een virus is veroorzaakt. Zo willen de onderzoekers antibioticavoorschriften verbeteren en resistentie voor de geneesmiddelen bij patiënten voorkomen.

De bloedtest werkt met patronen en genen die geactiveerd zijn bij aanwezigheid van zowel een infectie door bacteriën als een infectie door een virus. Bestaande bloedtesten om de patronen te onderzoeken, geven volgens de wetenschappers pas na 10 uur resultaat. 

Bron: Radboudumc | Foto: Iqbal Osman via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)