06-08-2016 10:15 | Door: Fitria Jelyta

Een miniatuursensor ter grootte van een zandkorrel kan in het lichaam organen monitoren. Dat moet de gezondheidszorg voor onder meer hartpatiënten verbeteren.

De implanteerbare minisensoren zijn ontwikkeld door wetenschappers aan de Amerikaanse University of California, Berkeley (UC Berkeley). De sensoren hebben geen batterijen of draden nodig en worden aangestuurd via ultrasoundtechnologie om de gezondheid van patiënten nauwkeurig te monitoren.

De wetenschappers zien mogelijkheden om de minisensoren te gebruiken voor de gerichtere behandeling van onder meer hartaandoeningen en epilepsie. Door gebruik te maken van de minisensoren kunnen artsen de organen van de patiënten beter monitoren en tijdig ingrijpen bij afwijkende patronen. Daarnaast kan de behandeling worden aangepast op basis van de lichaamsreacties die door de sensoren worden gemonitord. 

UC Berkeley minisensor

Voor langdurig gebruik

De sensoren zetten ultrasound-trillingen om in elektrische signalen die het lichaam ontvangt. Wanneer een sensor in de hersenen van dwarslaesiepatiënten met protheses wordt geïmplanteerd, kunnen de patiënten de protheses besturen zonder gebruik te maken van bedrading of ingewikkelde externe apparatuur.

Daarnaast zouden de draadloze minisensoren langdurig in het lichaam kunnen werken zonder af te breken. Bestaande implanteerbare sensoren breken al af binnen een tot twee jaar na de implantatie, stellen de onderzoekers.

Gezondheidsmonitor

“Het oorspronkelijke doel van dit onderzoeksproject was om de volgende generatie van hersenmachineprogramma’s te introduceren en er klinische toepassingen voor te vinden”, zegt Ryan Neely, afstudeerder neurowetenschappen aan de UC Berkeley, in een persbericht. “Als een dwarslaesiepatiënt een computer of een robotarm wil besturen, dan kun je deze elektroden in de hersenen implanteren, waarna ze een leven lang mee kunnen gaan.”

In een vervolgonderzoek werken de wetenschappers aan duurzame materialen om de sensoren langdurig in het lichaam te laten functioneren. Daarnaast werken de onderzoekers aan een apparaat dat de ultrasound-trillingen moet uitzenden om elektrische signalen in het lichaam op te pakken en door te sturen. Dit moet leiden tot betere monitoring van de gezondheid. 

Bekijk hieronder hoe de implanteerbare minisensoren van UC Berkeley werken:

Bron: UC Berkeley | Foto: UC Berkeley (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)