09-08-2016 09:10 | Door: Fitria Jelyta

Een stuurbare katheter moet de behandeling van hartritmestoornissen verbeteren door de precieze locatie van de aandoening aan te pakken en schade aan gezonde weefsels te beperken.

De stuurbare katheter is ontwikkeld door de wetenschappers van het Britse King’s College London in samenwerking met onderzoeksbureau Cambridge Design Partnership. Het apparaat kan worden gebruikt tijdens de zogeheten katheterablatie. Bij deze behandeling blokkeert een arts elektrische prikkels in het hart die het ritme verstoren.

Hierbij gebruikt de arts een dun slangetje met daarin een draad om beschadigingen in het hartweefsel aan te brengen. Volgens de Nederlandse Hartstichting neemt een katheterablatiebehandeling twee tot vier uur in beslag.

Patiëntresultaten verbeteren

In tegenstelling tot bestaande katheters kan de stuurbare katheter de beschadiging snel op de juiste plek van het hart aanbrengen, waardoor gezonde weefsels beschermd biljven. Volgens de wetenschappers is de katheterablatie daardoor sneller, nauwkeuriger en gemakkelijker uit te voeren.

Daarnaast moet de bestuurbare katheter de patiëntresultaten na de behandeling verbeteren door schade aan gezonde hartweefsels tijdens de operatie te beperken. “De stuurbare katheter is een buitengewoon product met innovatieve functies die een corrigerende behandeling kunnen leveren aan zeer specifieke gebieden van het hart”, zegt Matt Brady, hoofd medical therapy van het Cambridge Design Partnership, in een persbericht. 

Klinisch onderzoek

Brady: “Het apparaat maakt een grotere nauwkeurigheid en snellere behandelingstijd mogelijk, waardoor het mogelijk is om meer gezonde hartweefsels te behouden en het succes van de behandeling te vergroten.” Het apparaat wordt uitgebreider getest door het King’s College London. De wetenschappers verwachten binnen twee tot drie jaar te starten met klinisch onderzoek. 

Bekijk hieronder de stuurbare katheter van het King's College London en het Cambridge Design Partnership:

Bron: King's College London, Cambridge Design Partnership | Foto: Leandro Ciuffo via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)