17-08-2016 09:15 | Door: Fitria Jelyta

Polymeerproducent Covestro werkt aan duurzame materialen om zorgwearables te ontwikkelen, die gezondheidsdata van gebruikers bijhouden.

Het spin-offbedrijf van het Duitse farmaceutische concern Bayer ziet veel kansen om duurzame zorgwearables te ontwikkelen, die niet alleen gezondheidsdata bijhouden, maar ook gebruikt kunnen worden voor het toedienen van medicijnen en het diagnosticeren van ziektes. De zorgwearable heeft veel weg van een pleister die over een sensor beschikt om de gezondheidsdata bij te houden.

Covestro zorgwearable

Huidvriendelijke pleister

Zo moeten de zorgwearables van Covestro gegevens als lichaamstemperatuur en hartslag meten en inzicht geven in de slaapkwaliteit van gebruikers. Om de zorgwearable langdurig te kunnen gebruiken, wordt het product op het huidoppervlak vastgeplakt. Hiervoor zegt Covestro onder andere de polymeersoort Polyurethaan, die veel wordt gebruikt als kunstmatig alternatief voor leer, in te zetten om de zorgwearable te ontwikkelen.

“Consumenten willen wearables die zacht aanvoelen en zich vastklampen aan de huid”, zegt Gerd Büschel van Covestro. “Tegelijkertijd moet het materiaal ook hypoallergeen zijn en ademen. We zijn voor deze behoefte aan de slag gegaan met een combinatie van verschillende materialen. De pleister moet zich aanpassen aan de drager door middel van een huidvriendelijke, ademende stof, die ook oplosmiddelvrij en waterafstotend is.”

De polymeerproducent is naar eigen zeggen op zoek naar partijen om verschillende projecten op te starten voor de toepassing en ontwikkeling van de duurzame pleister. Naast de toepassing in ziekenhuizen, ziet Covestro ook mogelijkheden om de wearable te gebruiken voor het meten van de gezondheid van werknemers in industriële faciliteiten en op de werkvloer.

Vaccins pijnloos toedienen

Eerder heeft de start-up MyLife Technologies, een spin-offbedrijf van de Universiteit Twente, een pleister ontwikkeld die vaccins pijnloos en met een verlaagde dosis kan toedienen via de huid. De pleister beschikt over micronaaldjes die vaccins op een pijnloze wijze via de huid naar immuuncellen in het lichaam toedient.

MyLife Technologies verwacht de pleister in 2021 op de markt te brengen. Zo kunnen mensen de pleister bij de drogist of apotheek halen en zichzelf vaccineren. De start-up zegt met de pleister een oplossing te bieden aan kinderen en mensen met een angst voor naalden.

Meer over zorgwearables en slimme pleisters? Lees ook:

Zorgtrends 2015: Snelle diagnose, robots en slimme pleisters

Wetenschappers maken rekbare ‘pleister van de toekomst’

Bron: Covestro | Foto: Covestro (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)