18-08-2016 18:45 | Door: Fitria Jelyta

Een spin-offbedrijf van de Amerikaanse Purdue University ontwikkelde een software om farmaceutische bedrijven te helpen bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Gebruik van de tool moet leiden tot kostenbesparing en verbetering van de kwaliteit van de medicijnen.

De software van de start-up Simplexity Simulations geeft inzicht in de kristalstructuur en moleculen van stoffen die worden gebruikt om geneesmiddelen te maken. Voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voorspelt de software het proces polymorfisme. Dit houdt in dat een vast materiaal of bestanddeel uit verschillende verschijningsvormen kan bestaan.

Betere kwaliteit geneesmiddelen

“Polymorfisme is een groot probleem in de farmaceutische industrie”, zegt Pradeep Kumar Gurunathan, medeoprichter van Simplexity Simulations. “In de jaren 90 was er een medicijn genaamd Ritonavir dat werd gebruikt om retrovirale ziektes als hiv/aids te behandelen. Uit klinische testen bleek dat het medicijn de ziektes succesvol aanpakte. Eenmaal in massaproductie, veranderde de polymorf, of interne kristalstructuur van het middel, waardoor het medicijn zijn werking verloor.”

De software van Simplexity Simulations biedt een oplossing voor dit probleem door de kristalstructuren van nieuwe geneesmiddelen te voorspellen voordat de medicijnen worden geproduceerd. Zo krijgen farmaceutische bedrijven beter inzicht in de gevolgen van de medicijnen die zij ontwikkelen, voordat zij er geld en tijd in steken. Dit leidt volgens het bedrijf tot aanzienlijke kostenbesparing en geneesmiddelen van een betere kwaliteit.

Gebruiksvriendelijk format

Op dit moment zegt Simplexity Simulations de software te verbeteren om de kristalstructuur van de geneesmiddelen te voorspellen. De ontwikkelaars zijn naar eigen zeggen op zoek naar financiering om hun product op de markt te brengen.

Daarnaast wordt een gebruiksvriendelijk format van het computerprogramma doorontwikkeld. De start-up ziet kansen voor grote farmaceutische bedrijven om gebruik te maken van de software. Dit om de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen efficiënt te laten verlopen.

Bron: Purdue University | Foto: Jamie via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)