19-08-2016 09:05 | Door: Fitria Jelyta

Britse wetenschappers zeggen een goedkope en non-invasieve oogtest te hebben ontwikkeld voor de diagnose van de ziekte van Parkinson. Dit moet behandeling van de ziekte effectiever maken.

Door gebruik te maken van oogheelkundige instrumenten, zijn de onderzoekers van de Britse University College London (UCL) er in geslaagd om de ziekte van Parkinson vroegtijdig op te sporen aan de hand van observaties van het netvlies. Veranderingen en sterfte van de netvliescellen werden op die manier bijgehouden.

“Deze test kan mogelijk een revolutionaire doorbraak zijn op het gebied van vroegtijdige diagnose en behandeling van een van de meest slopende ziektes ter wereld”, zegt Professor Francesca Cordeiro, wetenschapper aan de UCL en hoofdonderzoeker van de studie. “Het betekent dat we de ziekte mogelijk veel eerder kunnen diagnosticeren en de behandelingen veel effectiever kunnen maken.”

Effectieve behandeling tegen Parkinson

In het onderzoek hebben de wetenschappers de test toegepast op labdieren. Wanneer blijkt dat de netvliescellen van de labdieren afsterven, wat volgens de onderzoekers duidt op de ziekte van Parkinson, krijgen de dieren het middel Rosiglitazone ingediend. Dit moet de zenuwcellen van het oog beschermen. De wetenschappers concluderen dat dit middel mogelijk ook kan bijdragen aan een effectieve behandeling tegen de ziekte van Parkinson.

Naast de vroegtijdige diagnose van de aandoening, zou de techniek ook geschikt zijn om de werking van verschillende behandelingsmethoden te testen en verbeteren. Cordeiro: “Uit onze resultaten blijkt dat we veel eerder kunnen ingrijpen en de behandeling van deze verwoestende ziekte effectiever kunnen maken door gebruik te maken van deze non-invasieve en betaalbare techniek.” In een vervolgonderzoek wordt de oogtest uitgevoerd op patiënten. 

Bron: University College London | Foto: hobbs_luton via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)