22-08-2016 14:30 | Door: Fitria Jelyta

De crowdfundingsactie ZonOpZorg installeert meer zonnepanelen op Nederlandse zorghuizen. Zo moet een zorgcentrum in Loenen aan de Vecht 480 zonnepanelen krijgen door middel van crowdfunding.

ZonOpZorg is een initiatief van woningcorporatie Habion, duurzaamheidsorganisatie Urgenda en platform Zonnepanelendelen. Met dit initiatief stelt het consortium particulieren in staat om bij te dragen aan het verduurzamen van het zorgcentrum ’t Kampje in Loenen aan de Vecht. Deelnemers van de crowdfundingactie kunnen vanaf € 25 bijdragen aan het project en tot 5,2 procent rendement per jaar ontvangen.

Duurzame stroomvoorziening

Het project heeft een looptijd van zestien jaar. Daarnaast krijgen deelnemers inzicht in de prestaties van het zonnedak. De initiatiefnemers van ZonOpZorg willen met de crowdfundingactie binnen veertig dagen € 150.000 binnenhalen. Bij gebleken succes moeten de zonnepanelen op vier verschillende dakdelen verschijnen.

Met de plaatsing van 480 zonnepanelen verwacht het zorgcentrum 40 procent van zijn jaarlijkse stroomverbruik duurzaam op te wekken. Volgens de initiatiefnemers van ZonOpZorg is dit evenveel als het elektriciteitsverbruik van 32 huishoudens.

Energiebesparing

Eerder heeft het ZonOpZorg-consortium 512 zonnepanelen geplaatst op het dak van Woonzorgcentrum de Benring in de Gelderse plaats Voorst. Binnen vijf weken zamelde de organisatie toen € 160.000 in. Volgens het consortium maken de zonnepanelen een vermindering van 45 procent op de energierekening en een besparing van € 170.000 aan energielasten over 25 jaar mogelijk. 

Bron: ZonOpZorg, Duurzaam Gebouwd | Foto: ZonOpZorg (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)