23-08-2016 07:40 | Door: Fitria Jelyta

Een goedkope test op basis van papier controleert de kwaliteit van geneesmiddelen. Dit moet in onder andere ontwikkelingslanden het gebruik van antibiotica effectiever maken.

De wetenschappers van de Amerikaanse University of Notre Dame en Hamline University hebben de papieren test ontwikkeld om de kwaliteit van de antibiotica Ceftriaxon en Ciprofloxacine te detecteren. Beide geneesmiddelen worden voorgeschreven voor onder ander geslachtsziekten.

Volgens de onderzoekers wordt de effectiviteit van de antibiotica aangetast bij een bewaarplek met hoge temperaturen. Ook is er sprake van vervalsing van de geneesmiddelen in landen als Kenia en Uganda. Hierdoor is het volgens de wetenschappers van belang om de kwaliteit van de antibiotica te controleren, voordat artsen de middelen aan patiënten voorschrijven.

Goedkoop alternatief

Op de papieren test zijn twaalf banen afgebeeld waarop de antibiotica in poedervorm wordt aangebracht. Vervolgens dopen de onderzoekers het papier voor drie minuten lang in water, waarna een kleurpatroon verschijnt. Deze kleuren tonen de kwaliteit van de geneesmiddelen aan en wordt vergeleken met de kleurpatronen van dezelfde antibiotica, waarvan de kwaliteit is gegarandeerd.

Het vergelijken van de kleurpatronen kan volgens de onderzoekers met het blote oog worden gedaan of door gebruik te maken van een beeldanalyseprogramma op de smartphone.

Wereldwijde toepassing

“Mensen die geen toegang hebben tot medicijnen van de beste kwaliteit, hebben ook geen toegang tot de analytische instrumenten om de kwaliteit van de medicijnen te controleren”, zegt Marya Lieberman van de University of Notre Dame. “In plaats van een instrument van $ 30.000 die de kwaliteit van antibiotica aantoont, hebben we een papierentest van $ 1 gemaakt. Dit om de kwaliteitscontrole op die manier zo gemakkelijk en zo goedkoop mogelijk uit te kunnen voeren.”

Naast de toepassing van de test in ontwikkelingslanden, zien de wetenschappers ook kansen om de test wereldwijd te gebruiken voor de kwaliteitscontrole van farmaceutische middelen. 

Bekijk hieronder hoe de papieren test werkt:

Bron: Americal Chemical Society, Phys.org | Foto: Lieberman and Bliese via Phys.org (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)