31-08-2016 12:00 | Door: Hidde Middelweerd

Door grote hoeveelheden data te combineren en analyseren kan sterfte door bloedvergiftiging teruggedrongen worden. De intensive care van het VUmc en het OLVG zetten binnenkort big data in om dit te verwezenlijken.

Dit meldt NOS.

Big data

Artsen schrijven momenteel antibiotica voor op basis van eigen ervaring en standaarddoseringen. Door geanonimiseerde gegevens van patiënten toe te voegen aan een database en deze big data te analyseren, ontstaat echter een ingewikkelder rekenmodel. Met dit rekenmodel kan per patiënt de optimale dosis antibiotica vastgesteld worden.

De big data beperkt zich in eerste instantie tot de doseringen van antibiotica die in het verleden zijn voorgeschreven en de hoeveelheid antibiotica die vervolgens bij de patiënt in het bloed terecht kwam. In de toekomst wordt hier meer data aan toegevoegd, zoals informatie over de gezondheid van de patiënt in kwestie.

Bloedvergiftiging

Wekelijks worden er in Nederland ongeveer driehonderd mensen op de ic’s opgenomen met een ernstige bloedvergiftiging. Van die patiënten sterven er ongeveer honderd. Dit zegt onderzoeksleider Paul Elbers tegenover NOS, waarbij hij zich baseert op Amerikaans onderzoek. "Ook als je dat misschien niet helemaal één-op-één kunt vertalen naar Nederland dan nog is duidelijk dat het jaarlijks om duizenden patiënten gaat."

Het VUmc en OLVG werken voor dit onderzoek samen met het AMC in Amsterdam, het Academisch Ziekenhuis in Gent en ziekenhuizen in Canada en Australië. De Amsterdamse ziekenhuizen beginnen het project Right Dose, Right Now. Hier sluiten andere ziekenhuizen zich later bij aan.

Bron: NOS | Foto: oliver.dodd via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)