23-09-2016 09:45 | Door: Fitria Jelyta

Een fluorescerende sensor moet de diagnose van taaislijmziekte verbeteren door de stof chloride nauwkeuriger aan te tonen in zweet.

De sensor bestaat onder andere uit citroenzuurmoleculen en werd ontwikkeld door wetenschappers aan de Pennsylvania State University. Volgens de wetenschappers spoort de fluorescerende sensor de stof chloride nauwkeuriger op in zweet. Een hoge chloridegehalte duidt op de aanwezigheid van taaislijmziekte.

Snel resultaat

“We ontwikkelen een sensor die goedkoop is, automatisch kan worden bediend en geen dure ziekenhuisapparatuur nodig heeft om snel en nauwkeurig resultaat op te leveren”, zegt professor Zhiwen Liu van de Pennsylvania State University in een persbericht.

Een van de veelgebruikte diagnosemethodes om taaislijmziekte op te sporen is de zweettest, waarbij gedurende 30 minuten zweet wordt verzameld door een ledemaat bloot te stellen aan een zwakke elektrische stroom. Wanneer er te weinig zweet wordt verzameld om het chloridegehalte aan te tonen, moet de test worden herhaald.

Doe-het-zelf diagnostiek

De nieuwe sensor van de Pennsylvania State University moet volgens de wetenschappers het chloridegehalte echter sneller en nauwkeuriger kunnen opsporen in een kleinere hoeveelheid zweet. Naast het diagnosticeren van taaislijmziekte, moet de sensor onder meer de neurologische aandoening ALS en de ziekte van Addison kunnen opsporen.

Op dit moment zeggen de wetenschappers een apparaat te ontwikkelen om de sensor vast te koppelen aan een mobiele telefoon. Hierdoor is de diagnosemethode ook geschikt voor gebruik in ontwikkelingslanden, die weinig toegang hebben tot medische apparatuur en laboratoriumfaciliteiten. 

Bron: Pennsylvania State University | Foto: Yang Lab via Pennsylvania State University (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)