26-09-2016 07:20 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers hebben pellets ontwikkeld uit geconserveerde eiwitten om medicijnen langer houdbaar te maken en op locatie te produceren.

Voor het maken van de pellets hebben de onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) gebruikgemaakt van de vriesdroogmethode. Met deze techniek wordt water uit een product verwijderd door het te bevriezen. Vervolgens wordt het blootgesteld aan zeer droge lucht of verdampt in een vacuüm.

Vriesdrogen wordt ook toegepast bij het maken van voedingsmiddelen, zoals koffie of soep in poedervorm.

Duurzame geneesmiddelen

Op deze manier hebben de onderzoekers eiwitten uit cellen gewonnen en deze verwerkt tot de pellets. De gedroogde vorm van de eiwitten zijn tot een jaar houdbaar en kunnen in tegenstelling tot veelgebruikte geneesmiddelen op kamertemperatuur worden bewaard. Dit maakt het mogelijk voor zorginstellingen om op energiekosten te besparen voor het koel houden van medicijnen.

Door de toevoeging van water produceren de pellets eiwitten die nodig zijn voor het maken van geneesmiddelen. Zo hebben de wetenschappers pellets gemaakt die eiwitten produceren voor difterievaccins.

Beter toegang tot medicijnen

“Het is een modulair systeem dat geprogrammeerd kan worden om op locatie geneesmiddelen te produceren die je nodig hebt”, zegt James Collins, wetenschapper aan MIT’s Department of Biological Engineering and Institute of Medical Engineering and Science (Imes). “Je kan honderd verschillende DNA-pellets hebben en deze op locatie bewerken om medicijnen te produceren.”

Naast de milieuvriendelijke bewaarmethode, zijn de kleine lichtgewicht pellets gemakkelijk te vervoeren. De wetenschappers zien daarom kansen voor de pellets om te worden gebruikt door zorginstellingen in ontwikkelingslanden, die weinig toegang hebben tot geneesmiddelen. 

Bron: MIT | Foto: Me via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)