27-09-2016 07:30 | Door: Fitria Jelyta

Met een sensor van koper kunnen diabetespatiënten gemakkelijker een meting van hun bloedsuikerwaarde krijgen. Dit gebeurt via zweet of tranen.

Dat blijkt uit onderzoek van Australische wetenschappers aan de University of Wollongong (UOW).

In het onderzoek zijn de wetenschappers erin geslaagd een kopermateriaal met sponsachtige en poreuze eigenschappen te ontwikkelen, dat snel en nauwkeurig het bloedsuikergehalte kan aantonen in vloeistof op basis van zout. In dit geval toont de koperen sensor bloedsuikerwaarde in lichaamssappen als zweet of tranen.

Goedkoop alternatief

Volgens de onderzoekers zou koper goedkoper zijn dan veelgebruikte metalen als platina en kan het vloeistoffen beter geleiden. “Kostbare metalen als goud en platina hebben een goed geleidingsvermogen, maar zijn erg duur. We wilden ons focussen op materialen die goedkoper zijn en in overvloed aanwezig zijn”, zegt Yusuke Yamauchi, wetenschapper aan de UOW, in een persbericht.

Duurzame wearables

De wetenschappers zien kansen voor het sponsachtige kopermateriaal om te worden verwerkt in gezondheidswearables, waardoor het bloedsuikergehalte continu kan worden bijgehouden om de zorg van diabetespatiënten te optimaliseren. Daarnaast biedt het gebruik van het goedkope materiaal ook mogelijkheden om de zorg te verbeteren van diabetespatiënten in ontwikkelingsgebieden, met weinig toegang tot medische apparatuur.

Infrarood

Eerder hebben Japanse wetenschappers aan de Tohoku University een non-invasieve bloedsuikermeter ontwikkeld, die gebruikmaakt van infraroodstraling. Met de nieuwe methode zeggen de onderzoekers een goedkoop en gemakkelijk te gebruiken alternatief te hebben voor de conventionele bloedprikmethode. Volgens de wetenschappers is het concept al op korte termijn grootschalig toepasbaar in klinische praktijken. 

Bron: UOW | Foto: UOW (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)