03-10-2016 18:50 | Door: Fitria Jelyta

Het European Institute for Innovation and Technology (EIT) Health beloont zes Nederlandse en Belgische start-ups met investeringen tot € 50.000 om duurzame zorginnovaties op te schalen.

De subsidies werden toegekend aan de start-ups Ectosense, Toxys, Microsure, Qompium, m4ke.it en Idris Oncology tijdens het evenement Road to Uppsala van EIT Health België - Nederland. Hiermee hebben de startende ondernemingen € 25.000 tot € 50.000 opgehaald om duurzame zorginnovaties te ontwikkelen.

Duurzame zorg

Bij de toekenning van de subsidies beoordeelde de jury de start-ups op innovatief ondernemerschap, een doordachte marktstrategie, de potentie van het product en de kans dat het bedrijf met de investering sneller marktrijp zou zijn.

Het Nederlandse Microsure, een spin-offbedrijf van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), werd beloond met een subsidie voor zijn operatierobots die chirurgische ingrepen met uiterste precisie kunnen uitvoeren.

Zorgwearables

Het Nederlandse bedrijf Toxys ontving € 50.000 van EIT Health voor een systeem dat nieuwe medicijnen sneller op de markt kan brengen door de toxiciteit van de chemische stoffen vroegtijdig aan te kaarten. Verder ontving de Nederlandse start-up Idris Oncology een subsidie voor de verdere ontwikkeling van een apparaat dat losse tumorcellen in het bloed opspoort.

Ook de Belgische start-up Qompium, die een smartphone-app ontwikkelde voor het detecteren van hartritmestoornissen, en Ectosense, die met zorgwearables inzicht geeft in de slaapkwaliteit van gebruikers, vielen in de prijzen.

Zorgkosten verminderen

Behalve voor investeringen kunnen de startende bedrijven bij EIT Health terecht voor advies en faciliteiten. Doel van het instituut is om nieuwe manieren te vinden om gezondheid in een vergrijzende bevolking te bevorderen en de kosten van zorg te verminderen.

In Nederland werken onder andere Philips, Achmea, TU/e, Erasmus MC en TU Delft samen met EIT Health. Wereldwijd heeft EIT Health een samenwerkingsverband met in totaal 140 bedrijven en kennisinstellingen. 

Bron: EIT Health, Emerce | Foto: Phalinn Ooi via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)