06-10-2016 18:05 | Door: Fitria Jelyta

Het Amerikaanse bedrijf Organovo heeft een 3D-geprint leverweefsel ontwikkeld, dat geschikt is voor levertransplantaties. Hiermee zegt het bedrijf onder andere de wachtlijsten voor donororganen bij leveraandoeningen te verkorten.

Om de ontwikkeling van 3D-geprinte organen te stimuleren, richt Organovo een onderzoeksprogramma op om zijn 3D-geprinte leverweefsels  direct te kunnen implanteren bij patiënten met leverfalen. Het bioprintbedrijf wil met het programma de behandeling van acuut-op-chronisch leverfalen, waarbij de leverfunctie snel verslechtert bij een bestaande leverziekte, en metabole leverziekten bij kinderen verbeteren.

duurzame printer

Levertransplantaties versnellen

De 3D-bioprintingtechniek van Organovo maakt het mogelijk levend weefsel te printen die de vorm en functies van menselijk weefsel exact nabootsen. Zo ontwikkelde Organovo het 3D-geprinte leverweefsel om levertransplantaties zelfs bij gebrek aan donororganen mogelijk te maken.

“In onze preklinische studies, leveren wij een aantal functionele leverweefsels direct naar de lever, die goed met het orgaan integreert, op de lever blijft en de leverfuncties onderhoudt”, zegt Michael David, chief strategy officer van Organovo, in een persbericht.

“Wij geloven dat onze weefsels veel potentie hebben om het leven te verlengen van patiënten die op levertransplantaties wachten of patiënten die niet in aanmerking komen voor transplantaties als gevolg van andere factoren.”

Medicijnen testen

Eerder ontwikkelde Organovo lichaamsweefsels uit de 3D-printer voor het testen van geneesmiddelen, waardoor ze sneller op de markt gebracht konden worden. Het concern werkt ook samen met cosmeticabedrijf L’Oreal om cosmeticaproducten te testen en te evalueren op 3D-geprinte huidcellen.

In de Verenigde Staten hebben ook wetenschappers aan de Carnegie Mellon University een 3D-bioprinttechniek ontwikkeld. Zij maken gebruik van hydrogellagen om lichaamsweefsels te printen. Deze techniek is vervolgens toegepast op bestaande 3D-printers die ook voor consumenten beschikbaar zijn. Zo willen de wetenschappers 3D-geprinte lichaamsweefsels goedkoper produceren.

Organovo

Bron: Organovo | Foto: Organovo (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)