07-10-2016 09:05 | Door: Fitria Jelyta

In de regio Noord-Holland-Noord werken zorgorganisaties samen met landbouwbedrijven om gezonde maaltijden te produceren tegen een eerlijke prijs. Zo werken de organisaties samen aan een duurzame voedselketen.

Dat meldt stichting Diverzio in een persbericht. Naast de stichting zijn de Rabobanken van Alkmaar, Kop van Noord-Holland en West-Friesland betrokken bij het initiatief. De instellingen starten de projecten Duurzaam en Gezond aan Tafel en Gezonde Korte Ketens. Doel van Duurzaam en Gezond aan Tafel is om mensen met een kwetsbare gezondheid duurzame voeding met meer smaak te bieden.

Duurzaam en Gezond aan Tafel

In het programma Gezonde Korte Ketens werken ondernemers in de agribusiness samen om te voldoen aan de groeiende vraag in de zorg naar betaalbaar en eerlijk geproduceerd eten. Met deze samenwerking verwacht stichting Diverzio de voedselverspilling te halveren, de zorgkosten te besparen en de voedselkilometers te verminderen. Daarnaast moet het eten de gezondheid van patiënten bevorderen.

“Er gaat in deze streek minstens € 30 mln om aan eten en drinken voor de zorg”, zegt Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio, in het persbericht. “Dat is voldoende volume om een serieus aantal boeren van een eerlijk inkomen te voorzien. Zorgorganisaties denken nu soms nog dat koken met vers uit de streek ingewikkeld is. Wij helpen ze die drempels over. Zien ze eenmaal de voordelen, dan is het enthousiasme hartverwarmend.”

Voedselverspilling in de zorg

Eerder sloten veertien Friese zorgorganisaties zich aan bij het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel om de voedselverspilling tot onder het landelijke gemiddelde terug te dringen. Volgens de initiatiefnemers wordt in Nederland gemiddeld 30 tot 40 procent van het eten in zorginstellingen weggegooid.

De deelnemende zorgorganisaties wisten de voedselverspilling volgens stichting Diverzio tot onder de 20 procent te verminderen. Bij sommige deelnemers ligt het percentage zelfs tot onder de 10 procent. 

Bron: Diverzio | Foto: Ted Eytan via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)