09-10-2016 09:35 | Door: Fitria Jelyta

Het Nederlands-Zwitserse bedrijf Xeltis ontwikkelt ‘levende’ hartkleppen om hartaandoeningen effectief te behandelen. Dit moet het aantal ingrijpende operaties en heroperaties verminderen.

Dat meldt de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) in een persbericht. Xeltis, een spin-offbedrijf van de TU/e, ontwikkelde een kunststof hartklep die langzaam in een levende hartklep verandert.

Dit doet het duurzame implantaat van polymeren door cellen uit de bloedbaan op te nemen en deze te stimuleren om nieuw, functionerend weefsel aan te maken. Het implantaat lost daarna vanzelf op in het lichaam. 

Hartoperaties verminderen

De kunststof hartklep moet volgens Xeltis de zogenaamde pulmonalisklep vervangen. De pulmonalisklep, die zich tussen de rechter hartkamer en de longslagader bevindt, voorkomt dat bloed terugstroomt in het hart. Bij slecht functioneren van de pulmonalisklep moeten patiënten, met name kinderen, meerdere chirurgische ingrepen ondergaan om kunstmatige hartkleppen te krijgen.

Zorgkosten besparen

Inmiddels is de kunststof hartklep van Xeltis bij drie kinderen met een slecht functionerende pulmonalisklep toegepast. Door deze technologie verwacht het spin-offbedrijf de behandeling van de hartaandoening te verbeteren, het aantal chirurgische ingrepen te verminderen en daarmee zorgkosten te besparen.

Xeltis werkt op dit moment samen met ziekenhuizen in Zwitserland, Polen en Hongarije om de technologie te commercialiseren. 

Bekijk hieronder hoe de hartklep van Xeltis werkt: 

Bron: TU/e | Foto: Andy G via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)