11-11-2013 11:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Afspraken over klimaatverandering moeten flexibeler worden, volgens de Nederlandse onderhandelaars die de VN-klimaattop bijwonen.

 

 

Dat is om te voorkomen dat iedere keer weer een klimaattop door de Verenigde Naties gehouden moet worden. Volgens de Nederlandse onderhandelaars is een pragmatische houding nodig. Ze streven niet naar een juridisch bindend verdrag, maar naar het vastleggen van politieke afspraken.

 

 

De nieuwe plannen moeten er voor zorgen dat de aarde niet meer dan twee graden opwarmt ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Een recent verschenen rapport van het IPCC waarschuwt dat dit wel staat te gebeuren, tenzij er directe actie wordt ondernomen.

 

 

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) zei eerder al dat het hard nodig is om aan de slag te gaan, omdat klimaatverandering overal invloed op heeft. Niet alleen op hoe we in Nederland wonen, maar ook op onze economie, gezondheid en natuur. De staatssecretaris presenteert zich als voorloper binnen de EU door hoge doelen te stellen voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

 

 

Agenda

 

 

De klimaattop in Warschau wordt vooral gezien als een voorbereidende bijeenkomst. Op de agenda staat onder andere een discussie over het meten en vergelijken van inspanningen die landen doen om de klimaatproblemen tegen te gaan. Daarnaast wordt gesproken over klimaatdoelstellingen tot 2020 (het verlengde Kyoto-protocol). De financiering van een groen fonds om arme landen te helpen zich te wapenen tegen klimaatverandering is eveneens onderwerp van gesprek.

 

 

Alle landen moeten voor de top in Parijs in 2015 op één lijn zitten, omdat daar de afspraken definitief zullen worden vastgelegd.

 

 

 

 

 

Bron: Het Parool

 

 

Foto: blmiers2 via Flickr