19-10-2016 14:45 | Door: Fitria Jelyta

Het Slingeland Ziekenhuis in de Gelderse plaats Doetinchem is begonnen aan een test met slimme pleisters. Hiermee krijgen zorgmedewerkers beter inzicht in de zorgbehoeftes van patiënten en kan er efficiënter worden gewerkt.

Dat schrijft de website ICT&health. Het ziekenhuis is sinds kort begonnen met de eerste fase van het project ‘Sensing Clinic’, waarin de slimme pleisters worden getest. Voor het Sensing Clinic-project ondertekende Slingeland een overeenkomst met het Japanse bedrijf Fujitsu om sensortechnologie toe te passen.

De sensortechnologie maakt het mogelijk om vitale functies als bloeddruk, hartritme, slaapritme en bewegingen van patiënten tijdens een ziekenhuisopname te monitoren.

Duurzame zorginnovaties

De zorginstelling verbindt de slimme pleisters met draadloze meetapparatuur en sensoren die onder de matrassen zijn geplaatst. Doordat de slimme pleisters draadloos met de meetapparatuur communiceren, wordt het comfort van de patiënt verbeterd.

Daarnaast geven de pleisters meer inzicht in de gezondheidstoestand van de patiënt, schrijft ICT&health. Met deze waardevolle informatie kunnen artsen medische behandelingen aanpassen en vroegtijdig ingrijpen om het herstelproces te bevorderen.

Zorg op afstand

Bij gebleken succes worden de slimme pleisters door het hele ziekenhuis toegepast. Naast de test met slimme pleisters, ontwikkelt het Slingeland Ziekenhuis apps en apparatuur om de gezondheid van patiënten met chronische ziektes te monitoren. Dit moet leiden tot gerichtere zorg, waardoor patiënten minder ziekenhuisbezoeken moeten afleggen ter controle.

Ter aanvulling van de duurzame innovaties die zorg op afstand mogelijk maken, test het ziekenhuis mogelijkheden tot e-consulting om spreekuren op afstand te kunnen houden.

Meer weten over slimme zorginnovaties? Lees ook:

Zorgtrends 2015: Snelle diagnose, robots en slimme pleisters

Slimme hechtingen verzamelen data voor optimale wondgenezing

Wetenschappers maken rekbare ‘pleister van de toekomst’

Bron: ICT&health, Slingeland Ziekenhuis | Foto: Elastic Computer Farm via Pixabay, Public Domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)