24-10-2016 07:30 | Door: Fitria Jelyta

Het Radboud universitair medisch centrum (Radboudumc) maakt binnenkort gebruik van duurzame kleding voor zorgmedewerkers. De dienstkleding bestaat uit duurzaam geproduceerde vezel en biedt meer draagcomfort.

Dat meldt het ziekenhuis in een persbericht. De duurzaam geproduceerde Tencel, waar de nieuwe dienstkleding van wordt gemaakt, is een vezel uit houtpulp van eucalyptusbomen. Volgens het Radboudumc is de dienstkleding van Tencel comfortabel en goed wasbaar.

Duurzame productie

Daarnaast zou er bij de productie van Tencel 97 procent minder water en 46 procent minder energie worden verbruikt dan bij de productie van katoen. Dit leidt er toe dat Tencel minder impact op het milieu heeft dan katoen, stelt het ziekenhuis. Naast het duurzame productieproces, is Tencel sterker dan de veelgebruikte kledingstoffen en heeft het een hoger absorptievermogen. Vanaf 2017 dragen 5.500 zorgmedewerkers van het Radboudumc de duurzame dienstkleding.

Duurzame zorg

“Binnen het Radboudumc gaan we voor duurzaam”, zegt Cathy van Beek, bestuurder bij het Radboudumc en verantwoordelijk voor onder andere Patiëntzorg en duurzaamheid, in het persbericht. “In dit geval heeft een duurzame keuze, ook vanwege het aantal medewerkers dat de kleding gaat dragen, echt impact. Zowel op het milieu als op het bewustzijn van medewerkers.”

Verder heeft het Radboudumc zich tot doel gesteld om het afvalwater van het ziekenhuis te ontdoen van medicijnresten. Hierbij kijkt het concern naar mogelijkheden om biologisch afbreekbare alternatieven voor geneesmiddelen in te zetten. Deze alternatieven moeten hetzelfde genezingseffect bij patienten teweegbrengen als de traditionele varianten.

Voedselverspilling terugdringen

Het Radboudumc maakt werk van duurzaamheid. Naast de duurzame dienstkleding, heeft het Radboudumc het zogeheten FoodforCare-programma ontwikkeld waarin ziekenhuismaaltijden bereid worden op basis van persoonlijke voorkeur, specifieke dieten, consistentie en voedselallergieen. “Dit draagt niet alleen bij aan een vermindering van voedselverspilling, maar ook aan een sneller herstel”, zei Hariette Laurijsen, beleidsadviseur Duurzaamheid bij Radboudumc, in een uitzending van DuurzaamBV Radio.

Beluister hieronder de podcast terug van Harriette Laurijsen in DuurzaamBV Radio:

Bron: Radboudumc | Foto: Skeeze via Pixabay, Public Domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)