16-11-2016 07:17 | Door: Chris Thijssen

Sanquin Bloedvoorziening (Sanquin), verantwoordelijk voor de Bloedbank, gebruikt binnenkort koude uit het drinkwaterwinningproces van Waternet om zijn productieprocessen op duurzame wijze te koelen.

De samenwerking met Waternet en de Europese Commissie is onderdeel van het project City-Zen en heeft als doel energie te besparen bij de productie van geneesmiddelen. Het koelen van processen en ruimtes kost veel energie en wordt op deze manier duurzaam opgelost, meldt Sanquin in een persbericht.

Duurzame koude uit drinkwater

In de buurt van Sanquin liggen twee grote drinkwaterleidingen, waarmee Waternet een groot deel van Amsterdam voorziet van water. Door een deel van dit water in de winter door een warmtewisselaar te leiden, kan de koude uit het water worden onttrokken.

Een deel van deze warmte gebruikt Sanquin direct, het andere deel wordt in de bodem opgeslagen voor gebruik in de zomer.

De energieopbrengst is naar verwachting de eerste jaren gemiddeld 20.000 gigajoule per jaar, wat gelijkstaat aan het jaarlijks elektriciteitsverbruik van 1.800 huishoudens. In de toekomst moet die opbrengst groeien naar 40.000 gigajoule per jaar.

Duurzame koeling

Volgens Sanquin is er niet eerder op deze schaal gebruikgemaakt van de drinkwater-infrastructuur om dergelijke processen te koelen.

De aanleg van de leiding, die de drinkwater-infrastructuur verbindt met het gebouw waarin Sanquin geneesmiddelen produceert, is inmiddels van start gegaan. Daarvoor gaven de voorzitter van de Raad van Bestuur van Sanquin en een medewerker van de Europese Commissie ter plekke het startsein (zie foto). De eerste koude moet deze winter worden geleverd.

Energiebesparing

Volgens Waternet-directeur Roeloef Kruize, die eerder te gast was bij DuurzaamBV Radio, is een bijkomend voordeel van de samenwerking met Sanquin dat het water dat in de winter aan Amsterdamse huishoudens wordt geleverd, iets minder koud is. “De klant heeft dus iets minder energie nodig om het water op temperatuur te brengen”, zei Kruize in de uitzending.

Luister het gesprek hier terug:

Bron: Sanquin | Foto: Sanquin