19-12-2013 11:23 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In Brussel is gisteren een wetsontwerp onthuld met nieuwe, strengere Europese standaarden voor luchtkwaliteit. Het voorstel moet geld besparen en levens redden.

Het wetsontwerp bevat nieuwe wettelijke limieten voor hoeveel elke lidstaat kan uitstoten. Het ontwerp bevat daarom ook een lijst van de belangrijkste verontreinigende stoffen, zoals methaan en fijnstof. Verder beoogt de wet de vervuiling van middelgrote stookinstallaties, zoals energiecentrales, aan te pakken. Voorheen waren de milieueisen beperkt tot de grotere installaties.

Veel lidstaten houden zich niet aan de huidige Europese standaarden voor luchtkwaliteit, terwijl deze zelfs minder streng zijn dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert. De EC schat de directe kosten van luchtvervuiling voor de maatschappij op zo’n € 23 mrd per jaar. De nieuwe regels zouden alleen al aan vermeden gezondheidszorg jaarlijks € 40 mrd kunnen besparen. De kosten voor het plan om luchtvervuiling aan te pakken worden geschat op € 3,4 mld per jaar vanaf 2030.

Kosten

Janez Potocnik (Milieucommissaris van de EU) zei bij de presentatie van het wetsontwerp dat luchtverontreiniging “nog steeds een onzichtbare moordenaar” is.  Volgens de eurocommissaris houdt het veel mensen tegen een volledig actief leven te leiden.

Milieuactivisten zeggen dat de Europese Commissie (EC) niet sterk genoeg is om dit probleem aan te pakken. De EC zei dat het uiteindelijke doel is de standaard te verhogen tot WHO-niveau, maar dat het de kosten in evenwicht moet houden met de industrie in deze zwakke economische tijden.

Meer dan een derde van de Europeanen wordt blootgesteld aan een hoog niveau van gevaarlijke luchtvervuilende stoffen, blijkt uit onderzoek. De nieuwe maatregelen zouden vanaf 2030 58.000 levens per jaar kunnen redden.

De Europese luchtkwaliteit is nog altijd beter dan die in Zuid-Oost-Azië, het Midden-Oosten en Afrika, liet WHO zien.

Bron: Reuters