17-01-2014 10:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Oost-Nederland krijgt de komende jaren €100 mln van de Europese Unie om innovaties en een CO2-arme economie aan te jagen. Het Rijk doet daar nog eens € 17 mln bij.

Voorwaarde is wel dat de provincies Gelderland en Overijssel en het bedrijfsleven zelf ook investeren in innovatie. Doel is naar een economie te bewegen die niet afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Die zogenaamde cofinanciering betekent dat Gelderland en Overijssel samen met andere grote steden uit de regio zelf € 48 mln inleggen. Er wordt verwacht dat het bedrijfsleven € 120 mln investeert. Alles bij elkaar betekent dat voor de jaren 2014 tot 2020 in totaal € 285 mln beschikbaar komt voor een innovatie, schone en CO2-arme economie.

In Overijssel is daarbij ook € 250 mln beschikbaar uit een Energiefonds dat ook duurzaamheid beoogt. Samen met Gelderland vormt de provincie het werkgebied Oost-Nederland van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Sleuteltechnologieën

Oost-Nederland heeft hoge verwachtingen van vier gebieden: High Tech Systemen en Materialen (HTSM), gezondheid (Health), Agrofood en Energie & Milieutechnologie (EMT). Volgens Gelderland en Overijsel zijn desleuteltechnologieën binnen de sectoren ICT, water, chemie, de creatieve en de maakindustrie.

Vooral het mkb en kennisinstellingen in Overijssel en Gelderland kunnen de komende jaren aanspraak maken op EFRO-subsidies. Een financiële prikkel blijkt het meeste effect te hebben als bedrijfsleven, onderwijs en overheid samen optrekken. Projecten waarin die drie goed samenwerken, maken daarom de meeste kans op een EFRO-subsidie. In totaal ontvangt Nederland € 509 mln van het EFRO.

Eerder al besloot het kabinet dat ongeveer een vijfde (19,8 procent) naar Gelderland en Overijssel gaat. Brussel moet de EFRO-plannen wel nog definitief goedkeuren.

Foto: Henk-Jan van der Klis via Flickr