12-02-2017 09:05 | Door: Fitria Jelyta

Wetenschappers van de Amerikaanse Emory University hebben ontdekt dat de bessen van de Braziliaanse Roze Peperboom, een extract bevatten dat antibioticaresistente bacteriën in huidinfecties inactief maakt. Dit draagt bij aan de wereldwijde strijd tegen antibioticaresistentie.

Uit de studie blijkt dat het extract van de rode bessen de Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA)-bacterie onderdrukt. Hierdoor kunnen de ziekenhuisbacteriën, die veel voorkomen bij huidinfecties, niet in contact komen met de andere bacteriecellen, waardoor de infectie wordt geremd. Daarnaast blijkt dat het natuurlijke middel gezond huidweefsels in tact houdt.

Natuurlijk middel

“Het middel ontwapent de MRSA-bacterie en voorkomt dat die giftige stoffen loslaat, die schadelijk zijn voor gezonde weefsels”, zegt Cassandra Quave, onderzoeker aan de Emory University, in een persbericht. “Het natuurlijke immuunsysteem heeft dan een betere kans om de wond te genezen.” De onderzoekers zien daarom mogelijkheden om het extract van de bessen van de Braziliaanse Roze Peperboom (Schinus terebinthifolia) te gebruiken bij de ontwikkeling van middelen tegen antibioticaresistentie.

Bovendien zijn de bessen van de Roze Peperboom een hernieuwbare bron voor het geneesmiddel, stellen de wetenschappers. Dit leidt niet alleen tot economische, maar ook ecologische voordelen. Een vervolgonderzoek moet daarom aantonen dat het extract veilig is voor gebruik bij patiënten met huidinfecties. Hiervoor gaan de onderzoekers preklinische tests houden.

Strijd tegen antibioticaresistentie

Volgens de onderzoekers veroorzaken antibioticaresistente bacteriën infecties die leiden tot jaarlijks twee miljoen ziektes en 23.000 sterftegevallen in de Verenigde Staten. De Verenigde Naties (VN) heeft antibioticaresistentie uitgeroepen tot een fundamentele dreiging op de wereldwijde gezondheid en veiligheid.

De VN schat dat antibioticaresistente infecties wereldwijd 70.000 sterftegevallen per jaar veroorzaakt. In 2050 zou de aandoening tot jaarlijks 10 miljoen sterftegevallen veroorzaken.

Lees ook:

Bron: Emory University | Foto: JMK via Wikimedia Commons, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)