05-04-2017 18:25 | Door: Fitria Jelyta

Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, sluit een overeenkomst af met energiedienstverlener Innax om zorginstellingen te helpen hun energieverbruik te besparen.

Dat meldt Intrakoop in een persbericht. Met de ondertekening van de overeenkomst zegt het consortium in te spelen op de groeiende vraag van zorgorganisaties naar advies over en praktische maatregelen voor het terugdringen van het energieverbruik. Doel is om zoveel mogelijk energie te besparen en daarmee de zorg in Nederland te verduurzamen.

Energiekosten besparen

Binnen de samenwerking maakt het consortium het mogelijk voor zorgorganisaties om inzicht te krijgen in hun energieverbruik en vervolgens advies te krijgen over maatregelen die leiden tot aanzienlijke energiebesparing. Verder kan Innax de energiebeleidsplannen van de zorgorganisaties en de uitvoering van de duurzaamheidsmaatregelen ondersteunen.

Uit een berekening van Intrakoop blijkt dat de zorg jaarlijks € 640 mln aan energiekosten kan besparen. “Met deze samenwerking streven wij ernaar om een ideale situatie te creeren voor zorginstellingen: de kennis en systemen van Innax samen met de inkoopkracht en -expertise van Intrakoop”, zegt Philip Blaauw, directeur van Innax, in het persbericht.

“Via een modulair Energie Management Systeem met resultaatgaranties zijn besparingen en wettelijke verplichtingen op transparante wijze te realiseren. Daarnaast stelt onze onafhankelijke positie ons in staat om het belang van zorginstellingen volledig voorop te stellen.”

In een uitzending van DuurzaamBV Radio spreekt Innax-directeur Philip Blaauw over energiebesparende maatregelen in duurzaam vastgoed. Beluister de podcast hieronder:

Groene energie

Eerder sloot Intrakoop een overeenkomst af met energieleverancier Eneco. Met deze overeenkomst kunnen 240 Nederlandse zorgorganisaties vanaf 2019 groene stroom afnemen van Eneco om hun energieverbruik te verduurzamen.

De zorgorganisaties krijgen 100 procent windstroom, opgewekt door verschillende Europese windparken. Uiteindelijk kunnen de deelnemers kiezen voor groene stroom van Nederlandse windparken tegen een kleine toeslag. Daarnaast kunnen de zorgorganisaties het aardgasverbruik verduurzamen door CO2-compensatie. 

Lees ook:

Bron: Intrakoop, Innax | Foto: Shutterstock.com